söndag 27 maj 2018

Assisterande fäder och bräckligt lergods


I morse ringde jag och gratulerade min mamma. Hon tackade, blev därefter tyst en stund innan hon ställde frågan vad denna morgongratulation gick ut på.
Mors dag, för tusan! Varje dag är Mors dag hävdade mamma. Varje dag och stund då jag ägnar henne omsorg för att tillgodose hennes behov betyder mer än den sista söndagen i maj. Enligt mamma.

En mamma väcker starka känslor. I båda riktningar. Hon kan vara lika älskad som hon är hatad. Ändå gör de flesta av oss mammor så gott vi förmår. Med varierat resultat. Att bli mamma betyder inte med automatik att mammarollen bli perfekt. En mamma är dock en mamma livet ut. Kärleken till sitt barn slocknar aldrig även om kärleken från barnets sida kan slockna och de förkolnade resterna spridits för vinden. En mamma gör så gott hon kan i tro och förhoppning att det hon gör är till gagn för sitt barn. Ibland blir det fel men fel går alltid att rätta till om bara viljan finns.
Det går heller aldrig till fullo att lösgöra sig från sin mamma. Hon finns med som en ständig påminnelse om vår existens. Utan våra mödrar, och med viss assistans av våra fäder, skulle vi inte finnas till.
Den omsorg hon visat oss när vi var små byts ut ut mot något annat när hon blivit gammal, sjuk och orkeslös. Då träder barnets oro för sin mamma in. Mamman blir ett bräckligt kärl som måste vårdas för att inte gå sönder. Malas ner i byråkratins kvarnar när hon inte längre kan stå upp för sina rättigheter. Det är då vi barn får hoppa in och ta upp kampen för det värdiga liv vi önskar våra mödrar innan de lämnar jordelivet.

Som dotter ser jag det inte som en plikt att finnas till för min mamma. För mig är det en lika stor självklarhet som att finnas till för mina barn då de ber om det. När vi tillsammans med läkaren satt hemma hos mamma vid köksbordet för att tala om den lilla framtid som finns kvar ville han skriva ett intyg. Ett intyg som ger mig rätten att få betalt för den omvårdad jag ger mamma. Jag blev förfärad. Vill inte ha betalt i pengar för det jag uträttar. Jag vill bara ha den kärlek mamma ger mig. En kärlek som kommit att bli mycket speciell för oss båda.

Nu blommar vår rhododendron. Precis lagom till Mors dag. En dag som vi ska fira genom att äta nybakad sockerkaka och tillsammans med barnbarnen fånga salamandrar.
Dagen kommer att avslutas med grillat hemma hos sonen och hans familj. En riktigt bra dag för mor är förhoppningen.