Summa sidvisningar

lördag 17 mars 2018

Balsam från Riga och Katarinas magåkomma


Vårsolen skiner och alla människor på sociala medier vistas utomhus. Alla förutom jag. Ett tecken på svaghet, kanske någon resonerar. Men verkligheten är en helt annan.
Bröstet piper och jämrar sig för varje andetag och som mynnar ut i våldsamma hostattacker.  Halsen känns sträv och irriterad. Hela jag känner en viss irritation uppblandad med rastlöshet. Orkar inte med att hålla mig i den stillhet som krävs vid sjukdomstillstånd.
Även maken begav sig ut i solen. Lämnade mig med en stor påse lösviktsgodis som han inhandlat i medicinskt syfte. Kanske även han känner sig krasslig och var i behov av medicinering eftersom han tog en näve ur påsen innan han snörde på sig kängorna.

Eftersom det inte stod någon doseringsanvisning på min medicin intog jag allt på en gång. Vilket visade sig vara helt verkningslöst. Därför beslutade jag mig för att ta fram ett mer kraftigt batteri. 
Nämligen den blandning som apotekare Abraham Kunze kokade samman år 1750 och som än i dag botar det mesta.
Ur skåpet lyfte jag fram flaskan med Riga Black Balzams. En brygd innehållande 24 olika örter, oljor, bär, blommor och kryddor. Samt en alkoholhalt på 45 %. Inköpt vid ett besök i Riga år 2012. Det har inte varit någon strykande åtgång utav brygden, den används enbart vid krissituationer.

En lagom dos blandas i varm svartvinbärssaft och drickes omgående i stora klunkar. Problemet är att den svarta vinbärssaften är förbrukad. Eftersom dottern och jag ska bege oss på litterär resa med avresedag tisdagen som kommer gör jag allt för ett snabbt tillfrisknade. Därmed beslutade jag att dricka apotekare Kunzes dunderkur rent utan några extra tillsatser. Kunde Katarina II när hon ansattes av en magåkomma någon gång i mitten av 1700-talet kan även jag.

En dram hälldes upp. Jag öppnade munnen och svalde. Effekten uppstod omgående. I form av kraftiga kväljningar. Medicinen gjorde en returresa och hamnade slutligen i slaskhon.
Men en slatt stannade nog kvar där det skulle. Känner mig faktiskt redan lite piggare. Eller så beror det på vårsolen. Den jag njuter av genom stängda fönster.