Summa sidvisningar

tisdag 26 maj 2020

En dålig lyssnare och vinstdrivande mål


När Gud tröttnade på människornas oaktsamma leverne kände han ånger över sitt skapande. Han tog därmed ett snack med sin polare Noa och uppmanade honom att snickra ihop en ark utifrån den gudomliga ritningen. Noas familj jämte alla olika arter djur, en av varje kön, skulle få följa med på seglatsen mot Araratbergen. När så syndaflodens vatten dragit sig undan och duvan Noa skickat iväg för att spana kom tillbaka med en olivkvist i näbben klev han ut ur arken följd av sin familj och alla djur. Sist av dem alla kom ett par mördarsniglar. En hane och en hona.
-Vad har du gjort Noa? ropade Gud från sin himmel. Har du tagit med dig mördarsniglar!
-Ja, du sa ju markens alla kräldjur, försvarade sig Noa.
-Men inte mördarsniglar. Jag sa, ta inte med dig några mördarsniglar, svarade Gud bistert.
-Jag hörde väl fel. Alla kan göra misstag. Så även en skapare., muttrade Noa.

Och här är de nu. Mördarsniglarna. Regnet och nattens dagg har väckt sniglarna ur sin dvala. Än så länge små och till synes oskyldiga men ack så befruktningsdugliga.
Jag har tagit fram snigelsaxen. Med ett raskt klipp separerar jag huvudet från kroppen. Ondgör mig över otyget och saknar tagetes som för mig tillbaka till min barndom och tagetessomrarna hos min farfar. Jag har för länge sedan gett upp, nyplanterade tagetes förvandlas till ynkliga blomlösa stjälkar över en enda natt.

Ja alla kan vi göra misstag. Vi ska inte lägga någon skuld på Noa. Möjligtvis på den som skapade mördarsniglar. För övrigt är vi bra på att skuldbelägga andra och oss själva. Ett oskick som troligtvis bottnar i rädsla. Rädslan över att inte duga eller ett försök att få andra ändra åsikt eller känna sig värdelösa. Fungerar inte det går det alltid att dra till med någon lögn för att på så sätt få andras sympatier eller vinna uppsatta mål för egen räkning.

Nu ska vi hålla avstånd. Ett numera vedertaget begrepp. Den som långt innan Covid 19 tagit avstånd behöver inte längre lägga skulden på någon annan för det egna beslutet om avståndstagande. Nu är det legitimt.
Solen skiner och på klädstrecket hänger tvätten på tork. Jag ska gå ett varv genom trädgården. Ta med mig snigelsaxen i den händelse att en och annan mördarsnigel ännu inte dragit sig undan solstrålarna.
Tack ska du ha Noa för att du inte lyssnade ordentligt på instruktionerna!