söndag 11 mars 2018

En kunskapsresa och en sportslig minister


Vintern verkar inte vilja släppa greppet. Dock hörde jag nyhetsbulletinen i kassakön hos vår lokala matvarubutik att en vändning är att vänta. Veckan som kommer, då blir det plus tio grader. Minsann!

Upplivad av nyheten frågade jag maken om vi skulle bege oss ut på en resa. Till Ullared. Han såg förfärad ut. Jag noterade hans tankar. Våra tankar är i symbios med varandras. Effekten av att levt under lång tid tillsammans. Han tänkte, redan vid entrén till butiken kommer det skapas en stor konflikt.
Bara i allmänbildande syfte, skyndade jag att tillägga. Alla borde ha varit till Ullared en gång i livet. Det hör liksom till. Maken fortsatte hårdnackat att vägra.
Jag lade ut en tråd hos dottern. Åk med någon köpsugen granntant! Inte heller hon ville späda på sin allmänbildning.

Är det då så viktigt att vara allmänbildad? Livsviktigt, hävdar många. Hur får vi till oss den viktiga informationen som täcker kunskap om det periodiska systemet, litteraturkunskap, matlagning,  Sveriges statsministrar sedan 1940-talet samt andra allmängiltiga ämnen som inte klassas fackkunskap utan endast en bred kunskap om det alla borde känna till.
Det finns appar för sådant. Vilket kan vara bra att veta eftersom appen kan användas vid olika sorters frågesport på teve.

Kunskap, eller brist på kunskap, kan vara avgörande hur en middag med många kring bordet ska avlöpa. Den som aldrig varit till Ullared får tugga maten väl medan de som införskaffat sig den kunskapen kan orera vitt och brett.
Själv tuggar jag länge när ämnet sport lyfts. Där är min nivå på allmänbildning så långt ner på skalan det går att komma. Vilket jag mer än en gång nästan riskerat omyndighetsförklarad för. Borde kanske skaffa mig en god man som kan föra min talan gällande sportsliga viktiga händelser.

Någon resa till Ullared lär det inte bli. Om jag inte åker själv vill säga. Eller kliver ombord på en buss tillsammans med andra och där det ingår smörgås och kaffe i biljetten.
I sanningens namn när jag inte på någon större längtan till att uppleva Gekås. Jag strävar enbart efter allmänbildningen. Borde kanske börja med att plugga in sport-och idrottsresultat. Det tillhör de mest fundamentala  kunskaperna för att bli accepterad i de flesta kretsar. Sen är det inte så viktigt att veta vem som var Sveriges statsminister 1946. För övrigt lär vår nuvarande hålla på Modo.