fredag 30 september 2016

Höstrusk och en flaska Jägermeister på vift


Nu är våra utemöbler inställda i förrådsbodarna. Sommaren är oåterkalleligen till ända. Snart är det jul. Fem månader till marssolens återkomst och i samband med det går jag in i mitt 62:andra levnadsår.
I Norrköping är kaktusparken i det närmaste bortrensad. Endast några ensamma taggisar återstår. Inga fotograferande turister står och hänger framför avspärrningen för att föreviga Norrköpings signum. Spårvagnarna dundrar förbi Karl Johans glasscafé där dörren är låst för säsongen. Och IFK Norrköping förlorade matchen. Det är dystra tider i höstrusket.

Själv har jag avskärmat mig från sociala medier. Vet inte vem som ätit vad, hur långt mina bekanta förflyttat sig med RunKeeper eller om någon kokat äppelmos. Får göra en djupdykning i flödet och ta igen allt som jag missat.
Min mejlbox är full och messengers meddelande obesvarade. Jag har tagit en välbehövlig paus innan det åter är dags att kliva ut på banan igen. Jag tror att sådana dagar behövs.

På tal om kommunikation har jag idag fått äran att läsa en femton år gammal flaskpost. Skickat i april 2001 av en flicka som önskade upphittaren en riktigt glad påsk. Troligtvis var flickan omkring tio år av handstilen att döma när hon skriv sin hälsning och lät flaskan flyta iväg över Glans vatten. Vår granne fann flaskan, krossade glaset, petade ur meddelandet och invigde mig i fyndet.
Skribentens identitet är höljt i dunkel, men hon torde vara en vuxen kvinna vid det här laget. Kommer hon ens ihåg att hon den där påsken 2001 med blyertspennan skrev ner ett spretigt meddelande med en förhoppning att någon okänd mottagare skulle få en glad påsk?

Hur är det dessutom möjligt att en glasflaska under femton års tid klarat av de väderleksförhållanden som råder vid växlande årstider?  Det är tydligt nog att en  flaska  Jägermeister är lika tåligt idag som år 1935 då grundaren Curt Mast tappade en flaska i golvet utan att den sprack.
Kan vara bra att veta för den som tänker skicka flaskpost. Drick ur en Jägermeister och skriv sedan ditt meddelande om du är i stånd till detta. I annat fall, vänta till nästa dag.

Nu stundar helgen. I morgon ska jag klä mig i min nya klänning som jag har kostat på mig.
Varför? kanske någon undrar. Bara för att vara lite fin i störts allmänhet, svarar jag.
Det känns uppiggande att klä upp sig ibland även om det inte betyder att något extra är i görningen.