tisdag 7 februari 2017

Bakom fasaden och golfarnas dilemma


Av en ren händelse hamnade vi mitt i renoveringen av ett gammalt hus i Danmark. Annars undviker jag att se på program som handlar om att bygga om eller renovera hus.Oftast överskrider budgeten det folk i allmänhet har råd med. Det stannar vid en dröm utan några som helst ekonomiska framtida skulder.

Men som sagt, några knapptryckningar på fjärrkontrollen och plötsligt befann vi oss bland sågspån och murbruk och där fastnade vi en hel timma. Fann det dessutom oerhört förnöjsamt, kanske mycket beroende på att inget gick som på räls för det husrenoverande paret. Motgångar föder framgångar så till sist fick de det riktigt trivsamt och vackert.

När jag är ute och far blickar jag ofta bort mot hus, speciellt om de är ögoninfallande. Funderar över hur människorna som bor i husen lever. Vilka de är och var de härstammar från. Frågor som sällan eller aldrig ger mig några svar. Jag får fortsätta att fantisera och skapa egna familjer och heminredningsmiljöer bakom de putsade fasaderna.

På vår gata byggs det också. Hus rivs och nya sätts upp. Effekterna efter anläggandet av kommunalt vatten och avlopp. Området börjar sakta men säkert befolkas av permanentboende vilket i sig skapar en annan sorts trygghet än tidigare. Vi kan se till varandras hus om någon är bortrest, ge varandra en hjälpande hand vid behov och slänga till varandra några meningar när vi möts vid raddan av postlådor.
Vi hälsar nybyggarna välkomna och beundrar deras snart färdigställda hus som smälter fint in i den rådande miljön.

I grannkommunen Linköping byggs det också. Storskaligt och efter helt andra ritningar. Till golfklubbens stora förtret. Golfbanan är hotad och det finns risk för att 18-hålsbanan får leta sig till andra marker och göra nya hål åt golfarna. I första hand är det hål nummer 10-18 som är hotade och utan dessa hål går det inte att bedriva golfverksamhet säger förståsigpåarna.

Inspirerade av allt byggande ämnar även vi att utöka vår boendeyta. Grunden är färdigställd och under en presenning ligger byggnadsvirket. I våra byggplaner uppstod ett minst lika stort problem som problemen vid Linköpings golfbana. Nämligen vår fina magnolia. Jag stod inte i beredskap att offra den praktfulla busken för något utbygge så maken fick ge med sig och grävde grunden fram till dess växtplats. Vilket betyder att vi även denna försommar får njuta av magnolians mörkt rosa blommor allt medan vårt tillbygge tar form.

Allt löser sig med den rätta taktiken...