Summa sidvisningar

söndag 27 april 2014

Jamal bakom ratten och black and white



I en av Stockholms förorter sitter Jamal  bakom ratten i den bil som förhoppningsvis ska inbringa honom pengar vilket ska täcka de räkningar som dimper ner varje månadsslut. Helst ska pengarna räcka till annat också, mat, kläder och kanske något extra till barnen. Han läser ur en bok, tittar upp då och då, skylten på biltaket visar att hans taxi för tillfället är ledigt för resenärer.
Jamal är från Irak, har har studerat i många år innan han till slut tog sin juridikexamen. Nu kör han taxi i en förort till Stockholm.

Jasmin söker arbete, hon har sett en annons som utlovar jobb och hon är ivrig att få komma på anställningsintervju. En sista blick i hallspegeln och hon är redo. Stänger ytterdörren och känner en sista gång att den är ordentligt låst innan hon kliver in i hissen, trycker på den gröna knappen och hissen startar med ett litet ryck och susar sedan nedåt till höghusets entré.
Hemma igen och hon skrollar igenom Arbetsförmedlingens annonser på internet. Slöjan har hon tagit av sig, vikt prydligt ihop den och lagt den på hatthyllan.

Mahmoud är imam och i hans bokhylla finns en pärm. Brev med hotfull innebörd, nidbilder på profeter och nedklottrade tidningsartiklar fyller pärmen. Det händer att stenar och flaskor har kastats mot moskén och Mahmoud känner en stark rädsla.

Eliza från Gambia arbetade fyra dagar inom hemtjänsten när hon plötsligt blev uppsagd. Hon förstod inte varför, ingen hade klagat, inte heller hade hon misskötts sig. Diskrimineringsombudsmannen hjälpte Eliza till en ny anställning inom hemtjänsten.

En äldre kvinna som hade hemtjänst fick sitt underliv insmord med tandkräm eftersom hemtjänstarbetaren inte hittade någon mjukgörande kräm och händelsen blev ett polisärende.
Undersköterskan skulle hjälpa till med påklädning. Samtidigt passade hon på att plocka med sig brukarens plånbok och smycken. Det visade sig att andra brukare under lång tid blivit bestulna på sina värdesaker.
Om dessa händelser går att läsa i pressen och det visar sig att de båda anställda var födda i Sverige av svenska föräldrar. De har således inte utländsk bakgrund.

Snart är det åter dags för oss att bege oss till de anvisade lokalerna och ställa oss bakom den tygbeklädda skärmen. I största hemlighet lägga valsedlarna i de vita kuverten. Vill man öka spänningen går det bra att plocka på sig lite olika valsedlar så grannen kan undra vilket parti man egentligen tillhör.

Jimmie Åkesson viftar glatt med sin flagga som pryds med symbolen för vårens efterlängtade ankomst.
Sverige är inte rasistiskt, inte heller Sverigedemokraterna lovar Jimmie och sneglar bara lite på de tidigare förgrundsgestalterna som varit verksamma i nationalistiska och rasistiska partier och organisationer med viss aktivitet i nazistiska Nordiska Rikspartiet.
Partiets blåsippsmärkta fana förklarar att partiet har genomgått djupgående förändringar och är inte samma parti som för 10 - 15 år sedan.
Jimmie Åkesson och hans kamrater har en nationalistisk grundsyn och ser med kritiska ögon på ett mångkulturellt samhälle.

Kanske beställer Jimmie in en god filé mignon black and white när han är ute på sin valturné och tar en paus på någon restaurang. Fast without black, må hända.