Summa sidvisningar

lördag 10 januari 2015

A BE CE DE och mentala störningar


Att ha körkort är praktiskt många gånger. Inte minst när det ska sökas arbete. Då kan det till och med vara ett tvång.
"Inget körkort, inget jobb. Tyvärr."

En körkortsinnehavare kan på egen hand ta sig från punkt A till punkt B och tillbaka. Under förutsättning att körkortsinnehavaren även har tillgång till en bil. Men om så är fallet är det en frihetskänsla att inte behöva be om skjuts var än det ska bära hän. Visserligen finns lokaltrafiken att tillgå men inte på alla platser eller tider på dygnet.

Kan inte påstå att det var en kostsam historia för mig när jag en gång i tiden klev ut från körskolan, glad och stolt över mitt rykande färska kort. Slutsumman hamnade på 350 kronor, inklusive allt, och det var min pappa som plockade fram pengarna ur sin plånbok och pröjsade det hela. Så jag kan säga att för mig kostade det gratis rakt igenom.

När jag träffade min lantbrukande make och själv blev lantbrukare föll ett stort begär över mig att få köra lastbil. Lastbilen fanns på gården men problemet var bara att jag inte hade behörigt tillstånd att framföra fordonet på trafikerade väger. Ja inga vägar över huvud taget, faktiskt.
Problemet åtgärdades och när jag ändå höll på tog jag släp och buss så bokstäverna på mitt körkort är A BE CE DE. Ganska bra, blir jag av med någon bokstav finns det fler kvar.....

Jag finner en stor förtröstan i att inte vara född och bosatt i Ryssland. Där har nu Putin kommit på att bland medborgarna finns stora trafikfaror. Transexuella till exempel. Helt olämpliga bilförare! Nu skulle jag kanske få behålla mitt körkort om jag var född och bosatt i Ryssland eftersom jag inte är transexuell. Men helt säker går det ändå inte att vara. Putin diagnostiserar sina undersåtar. Finner han några avvikande mentala störningar så ryker körkortet direkt och det blir förbjudet att sitta bakom ratten. Ja kanske i passagerarsätet också, vem vet så noga vad som råder i Putins lagar. Alla har väl någon form av mental störning i varierade grad. Men om jag var född och bosatt i Ryssland kanske min mentala störning var så pass allvarlig att Putin rotade i min plånbok och kastade bort mitt körkort.

Vad skulle nu hända om en man klädd i klänning eller en kvinna i slips och kostym rattar en bil på de ryska vägarna? Förutom att få körkortet indraget vill säga. Blir det fängelse kanske? Inspärrad bakom taggtråd och galler på grund av sin läggning. För något annat handlar det inte om. Det finns många sätt att frihetsberöva och kränka en människas rättigheter. Rättigheten till att få vara precis så som man är till exempel.

Vladimir Putin borde veta hut! Premiärminister Dmitrij Medvedev också för den delen...och fler där till....