Summa sidvisningar

torsdag 12 september 2013

Vi sticker till Mallis



I morse när jag stod och lättade på locket till postlådan för att ta in morgontidningen hörde jag en röst som ropade till mig:
"Ha det så bra, vi sticker till Mallis nu!" Det var grannen och hans hustru som packat sina resväskor med förnödenheter till deras veckas vistelse på Mallorca. Enligt uppgift är det + 23 grader och halvklart där idag.
Under hela november månad ska samme granne med samma fru tillbringa dagarna i Torrevieja och jag skulle gärna vilja följa med dem.
November är den enda månaden som borde strykas ur vår årskalender. Mörk, fuktig, blåsig och kall. En ful och tråkig månad!

Men när november är avklarad kommer december, förhoppningsvis kall och snörik. Att få dra på rejäla byxor med foder och en tjock jacka för att gå ut i vintern är trevligt. När isen lagt sig på Glan och det är riskfritt att beträda isen är det en fröjd att åka ut med sparken. Ett säkert tecken är alla vintermetare som sitter hopkurade och stirrar ner i sina uppborrade hål. Som svarta stora ögon stirrar hålen tillbaka och ger förhoppningar om att någon fisk nappar på kroken, när vintermetarna intagit sina positioner är det säkert för en sparkåkare att ge sig ut. Vintermetarna vet när isen håller.

Vi brukar även åka spark på Göta kanal. Från Norsholm till sista slussen innan sjön Asplången tar vid är det plogat och där kan man träffas och umgås med skidåkare, skridskoåkare och promenerande hundägare. Lite törved i ryggsäcken ger små brasor lämpliga att grilla korv och dricka varm choklad ur termos.
Förra året blev det dock ingen åktur på kanalen, bryggan i Norsholm var under reparation och det var tydligen ingen idé att ploga upp för hugade amatörmotionärer. Nu är bryggan klar, stora segelbåtar har under sommaren legat för ankar med olika nationaliteters flaggor i aktern och det har luktat grill och vin som blandat sig med turisternas skratt och prat.

Jag är glad över att bo i ett land där årstiderna avlöser varandra. Om jag bara slapp november! Med fasa tänker jag på att det bara är en och en halv månad som ligger mellan.