Summa sidvisningar

fredag 20 maj 2016

Ägg på tre språk och krånglande fendrar


Ostadigt väder med spridda skurar har avlöst förmiddagens väder som i folkmun kallas "fint väder".
Solsken med andra ord.
Jag är en upprorsmakerska som vänder mig mot den etablerade vädermässiga sommarordningen och kallar mig för rebell. Därmed hänger jag tvätten ute på klädstrecket och trotsar de spridda skurarna. Det är sommar och om sommaren plockar jag blåklint, mandelblom och rosenskära samt hänger ut tvätten på tork. Skulle aldrig komma på tanken att göra avkall på den seden.

På förmiddagen begav jag mig till vår lokala äggproducent.
Hur många flak får det lov att vara? frågade hönsmamman.
Jag svarade på tre olika språk. Spanska, finska och engelska. Tänkte att det kanske kommer turister från andra länder och vill köpa ägg av henne och då är det bäst att friska upp språkkunskaperna en aning.
Hon räckte upp tre fingrar i luften och skrattade. Hon förstod budskapet och höll därefter upp dörren åt mig så jag riskfritt kunde ta mig ut till bilen med tre flak nyvärpta ägg.

Färden gick därefter vidare till Brådtom sluss. Madde i caféet hade bakat äppelmuffins. En tillresande trubadur från Norrköping satt tillsammans med sin fru vid ett av borden. Han plockade fram sin gitarr, spelade och sjöng några käcka visor allt medan en ensam motorcyklist med flätat skägg rökte cigarr och stampade takten med foten.

Några segelbåtsturister syntes inte till. Göta kanal befinner sig i stiltje i väntan på den stora anstormningen.
En orm, tjock som en innerslang till ett lastbilsdäck slingrade sig en centimeter framför mina fötter och föll med ett plumsande ner i kanalens bruna vatten och försvann.
Motorcyklisten fimpade cigarren och mullrade iväg på sin hoj. Trubaduren tackade för visat musikaliskt intresse, tog frugan i handen och for tillbaka till Peking.

Bara vädret blir stabilt ska maken och jag åka cykel till Brådtom sluss. Äta äppelmuffins och titta på båtarna som slussar sig upp från Mem till Motala. Eller tvärt om. Det är inte lätt att veta vilken väg motordrivna segelbåtsturister tänker ta i sina försök att besegra Göta kanal. Det kan vara nog så vanskligt och tära hårt på den äktenskapliga lyckan.

Blir det allt för besvärligt med fendrar och tampar kan det kännas skönt att kliva av flytetyget och varva ner hos Viveca och Madde i Brådtom. En oas i det lilla formatet som bjuder på lantlig idyll, trevlig atmosfär och utomordentligt gott fika.

Rekommenderas!