söndag 20 augusti 2017

Ironman och en ilsken hälsporre


Året var om jag minns rätt 1979. Maken och jag var i Örebro och körde på en smågata strax i närheten av centrum. Då fick vi se hennes ryggtavla. Med bestämda steg var hon på väg mot något för henne specifikt mål. 17 år ung med livet framför sig.

Vi körde upp vid hennes sida, vevade ner vindrutan och förvånad över att se oss sa hon "Hej pappa"!
Samtidigt försökte hon dölja cigaretten. Ville inte att vi skulle se att hon var en tjuvrökare.
Vid ett flertal tillfällen har vi påmint henne om den gången. När vi kom på henne att röka på Örebros gator. Naturligtvis dementerar hon händelsen. Skrattar och säger "Nej, nej ni såg fel".
Ty en tjuvrökande ungdom vill inte bli ertappad av sin pappa. Även om ärendet vid detta laget är preskriberat.

Många år har förflutit sedan den gången. Idag är makens dotter en vuxen kvinna med egna barn och barnbarn. Inte heller är hon någon rökare. Vilket är bra för rökning är enkom av ondo och skadar hälsan.

Men att vi år 1979 i framtiden via internet skulle få följa henne mot titeln IRONMAN hade vi inga tankar omkring. Begreppet var då nytt eftersom den första Ironmantävlingen hölls på Hawaii året innan där tolv tävlingsinriktade män deltog. Året efter, då vår Lena i godan ro strosade på Örebros gator med en cigg mellan fingrarna, utökades skaran av Ironman till femton personer varav en var kvinna. Som av förklarliga skäl blev segrare i damklassen.

Nu har Lena gjort det hon så länge legat i hårdträning inför. 3,8 km simning, 180,2 km på cykel och avslutningsvis 42,2 km löpning. I ett enda sträck. Efter 14 timmar och 23 minuter är hon då äntligen en Ironman!
Full av beundran bugar vi och skjuter raketer.
"Galenskap", sa våra andra barn vilka är hennes lillasyster och lillebror medan de hejade på.

Maken och jag talade med familjens Ironman i telefon under förmiddagen. Ville veta hur det var att simma, cykla och springa. Hur hon mådde idag och om hon tänkte göra om det.
"Det tänker jag göra" svarade hon tveklöst. Det verkade som om hon redan glömt det kraftiga illamåendet, den onda hälsporren och de ömmande fotsulorna.

Men vad är att vänta av den som istället för att bekvämt sitta tillbakalutad i bilens passagerarsäte och låta sambon Kjell ratta bilen då de ämnar komma på besök tar cykeln. Från Närke till Östergötland.