Summa sidvisningar

torsdag 4 september 2014

3 D och stereoskop



För ett par år sedan var vi inne i en tv-affär för att titta ut en ny tv. Där presenterades den första 3D-tv:n och vi kunde få pröva på att få alla medverkande i tv-rutan så nära inpå oss att vi kunde ta på dem. Inte speciellt inbjudande att släpa hem en dylik tingest för att sedan sitta rakt upp och ner i soffan iförda glasögon med benämningen aktiv 3 D och passiv 3 D. Ett helt företag verkade det som.

Vill minnas att den gamla vanliga tv:n för många år sedan visade filmer där det krävdes att par glasögon i hårdpapp och ena glaset var rött medan det andra var grönt. Vi köpte var sitt par i byn kiosk och hänfört suckade vi över det fantastiskt revolutionerande vi fick uppleva. Jag tror dock att vi inte upplevde någon större skillnad mot den traditionella filmförevisningen för jag kan inte dra mig till minnes annat än att barnen lekte med de vinda och sneda glasögonen när filmen tagit slut och att de aldrig mer brukades framför tv-skärmen.

När jag var liten hade min mormor ett stereoskop. Apparaten som var mycket otymplig hade uppfunnits 1840 av en engelsman och användes bland annat i underhållningssyfte. Under noga övervakning av mormor kunde jag och min kusin Johan få roa oss med att titta på fantastiska bilder från främmande städer, vackra damer och herrar och en och annan hund. "Det heter stereo" undervisade mormor och bytte ut bilderna och vi tröttnade aldrig.

Så fick jag mitt egna stereoskop i julklapp. Den var röd och på kartongen stod det View Master och var helt i plast. Tre skivor tillhörde, Familjen Flinta, Kalle Anka och en skiva med naturbilder.Jag älskade min "vevmaster" och tröttnade aldrig på att förflytta mig in i sagolandskapen och figurernas äventyr. Det var ett verklighetsförankrad upplevelse och kändes magiskt.

Jag önskar att jag hade kvar den röda View Mastern. Att jag kunde erbjuda barnbarnen en föreställning precis som min mormor gjorde. Se till att skivan sitter som den ska, med de båda hacken exakt rakt upp, annars blir det dubbelseende.

Nu tittar vi på Bullerbyn, Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga på dvd. Eller på min iPad. Eller i min iPhone. Jag har en iPhone 4s. Så ute som det kan bli. Nu ska det vara iPhone 5, men pass på iPhone 6 lanseras om några veckor har jag läst. Då är de som har 5:an lika omoderna som jag är. Nästan i alla fall.