söndag 6 november 2016

Spanska flugan och vinterbad


Boeuf bourgogne, rött vin och päronpaj med lättvispad grädde. Sill på mörkt bröd, öl och kokt fläsk med senapssås. Där till, som grand final, Spanska flugan.
När vi kommer hem till våra barns storasyster och hennes sambo finns det inga gränser på hur omhuldade vi blir.

Vid vår ankomst stod storasystern och hennes sambo i dörren och tog emot. Samt två hundar som ivrigt snodde runt våra ben.
Storasysterns sambos dotter med fästman dök upp efter att ha ägnat sig åt en tretimmars löptur. Dessutom hade de med sig ytterligare två hundar. Min rädsla för främmande hundar kom av sig ty att vara rädd åt fyra håll samtidigt kräver en viss koncentration. Därmed var isen bruten och jag kom överens med samtliga jyckar.
Maten kom på bordet och vi var inte sena med att smörja kråset. Det blev mycket snack om träning, kost och kroppsligt välbefinnande. Maken och jag, som inte är speciellt vältränade, lyssnade och tog del av stundom den vetenskapliga informationen.  Att träna bygger på en hel del vetenskap och jag kände mig matt och urlakad som efter ett helt träningspass när storasysterns sambos dotter plötsligt fick för sig att hon skulle bada i den närbelägna sjön.
En våtdräkt plockade snabbt fram och krängdes på. Samt simglasögon, rejäla strumpor, handskar, springskor och toppluva som sedermera byttes ut mot någon sorts simmössa. Vi andra, som skulle bevittna skådespelet klädde oss i rejäla jackor, halsdukar och helt ordinära vintermössor.

Baderskan småsprang mot vattnet som på sina ställen hade en tunn hinna av isbeläggning. Hon viftade frenetisk med armarna och sprätte med benen i något som verkade vara ett uppvärmingsmoment.
Jag kände en stor tveksamhet till hela företaget. Skulle verkligen flickan hitta på att vräka sig ner i isvattnet?

Inget kunde hindra henne, rakt ut rusade hon och en av hundarna blev så exalterad över tilltaget att även den hoppade i men insåg snabbt att sjön inte höll någon högre temperatur varpå hunden kom upp på torra land lika kvickt som den hoppat i och stod sedan på stranden och såg smått förvirrad ut.

Snålblåsten var isande kall  och jag körde huttrande ner händerna i fickorna. Baderskan frustade högljutt och tog några imponerande crawlsimtag innan hon återvände till sina frysande åskådare som enhälligt enades om att vattnet var högst +6 grader.
Med raska ben sprang den tappra simmerskan till den uppvärmda bastun medan vi andra slog oss ner runt köksbordet och läppjade på varmt kaffe medan vinden brölande letade sig ner genom skorstenen och  rökgången till den öppna spisen.

Nu är vi åter hemmavid efter en fantastisk helg. Någon snö har ännu inte letat sig fram till denna del av Östergötland. Men det är antagligen en tidsfråga Snart är nog hela landskapet är inbäddat i ett vitt snötäcke.
Innan det mörknade tittade jag ut över Glan. Rös till en smula och lovade mig själv att aldrig någonsin ägna mig åt vinterbad. Även om någon till äventyrs skulle låna mig sin våtdräkt.