Summa sidvisningar

fredag 10 oktober 2014

En full måne och ökad brottslighet



Täcket snodde sig runt min kropp. Försökte nästan ta stryptag och jag sprattlade mig loss, varm och svettig. Sedan låg jag och vred mig som en metmask allt medan ett ljus strömmade in genom vårt sovrumsfönster. Jag lyssnade på makens lugna andetag och försökte andas i samma takt. Han rullade från sida till rygg och började sedan dra timmerstockar. Innan han fått i hop till en hel timmervälta gav jag upp, slängde fötterna över sängkanten. Traskade ut i köket och drack ett glas vatten.

Det var fullmåne. Då sover jag alltid dåligt. Dumheter, hävdar maken. Men jag ger mothugg. Kan månen flytta på hav så kan även jag påverkas. Människokroppen består av upp till 65% vatten och borde i rimlighetens namn få vågskvalp allt eftersom månen genomgår sina faser.

 Månen har även magiska egenskaper. Månmagi kallas det. Speciellt magiskt blir det när månen är full. Aktiviteten ökar under fullmånefasen. Akutmottagningarna får extra hög arbetsbelastning. Även förlossningsavdelningarna får mycket att göra. Kanske ökar även den aktivitet som kan resultera i ett besök på förlossningen. Månen kan få känslor att svalla lite extra. Det är allmän känt.

Astronomen Shoemaker är som enda människa begravd på månen. I alla fall en del av honom eftersom lite av hans aska följde med rymdsonden Lunar Prospector ut i rymden. När sonden gjort sitt kraschade den på månen och Shoemakers dröm att komma till månen gick i uppfyllelse. Lite väl sent, men ändå.

I England menar polismakten att folk blir  aggressiva vid fullmåne och ser till att fler poliser är i tjänst och håller sig patrullerande utanför pubar och nattklubbar. Allt för att stävja den tillfälligt ökade brottsligheten.

I går fick boende på andra sidan jordklotet blicka upp mot himlen och se en röd måne.
Tokyoborna gjorde yogaövningar under den röda månen och Nasas experter höll sig vakna för att svara på amatörastronomernas frågeställningar.

Så på ett eller annat sätt påverkas vi faktiskt av månen...