Summa sidvisningar

söndag 22 juni 2014

Säkerhet och användingsförbud



Jag tillhör inte den kategorin av människor som studerar användarhandböcker med största noggrannhet utan chansar på att det hela reder sig utan extra information i den händelse att vi införskaffar oss något nytt till hus och hem. Det finns ändå en viss inbyggnad i ryggmärgen att dessa oerhört viktiga små böcker bör förvaras på en säker och lättillgänglig plats i den händelse att de skulle behövas någon gång i framtiden. Vilket betyder att vi har en hel lunta med föreskrifter gällande microvågsugnar, elvispar, strykjärn, datorer och andra hushållsnära maskiner.

De få gånger jag läst dessa manualer förvånas jag över deras säkerhetsföreskrifter. Vår nyinköpta ugn får till exempel inte på villkors vis göras ren, varken utvändigt eller invändigt, med högtryckstvätten. Synd, för det vore ett förnämligt sätt att få bort fastbrända fläckar som kan envisas med att sitta hårt fast i botten av ugnen.

Vår kaffemaskin har ett helt eget blad med många trianglar och tillhörande stopphänder.
Maskinen mal kaffebönor som vi fyller på i en särskild behållare högst upp. Där får inga fingrar stickas ner då den jobbar med att få bönorna förvandlade till kaffepulver. Inte heller får vi dricka av avkalkningsmedlet. Om någon mot förmodan skulle komma på tanken att sköta maskinen med fötterna, ja då är det en grov överträdelse. Likaså är maskinen inte lämpad för att doppas ned i vatten och sedan torkas i ugnen, varken i hög eller låg värme. Att kasta maskinen mot något hårt som en vägg eller ett golv kan förorsaka svåra skador på maskinen och då gäller inte garantin i den händelse skadorna är så omfattande att maskinen helt enkelt går sönder.

På sidan av kaffemaskinen finns ett blankt rör som är ämnad för att skumma mjölk med. Att rikta detta rör i ansiktet på sig själv eller någon annan under tiden det strömma ut het ånga ur den är strängeligen förbjudet.
Inte heller få vi klippa eller skära i den strömförande sladden, varken om den är kopplad till eluttaget eller ej.

Men det värsta brott mot regelbokens föreskrifter vore nog att låta någon funktionshindrad använda sig av vår hemmabaristamaskin. Jo, om dessa personer noga övervakas kan de få tillåtelse att trycka på knappen och tillreda sig en kopp kaffe, men endast då. Vår synskadade dotter har fått erbjudande om att brygga kaffe men hon har visat ett svalt intresse, kanske beror det helt enkelt på att hon inte dricker denna form av dryck. Hennes make har däremot ingen funktionsnedsättning så honom behöver vi inte bry oss om ifall han blir kaffetörstig, han får klara sig själv så länge han inte bryter mot reglerna.

Barn får dock aldrig under några som helst omständigheter leka med maskinen, varken i sin ensamhet eller under uppsikt av någon vuxen. Jag har dock inte läst något om åldersgränsen för att få börja använda sig av kaffemaskinen, kanske när barnet kommit upp i den ålder då de får börja övningsköra familjebilen........

För att vara på den säkra sidan har tillverkaren av vår kaffemaskin bifogat alla varningsregler även på finska. Reglerna finns dock inte dokumenterat på några andra språk,  kanske betyder det att vi svenskar och våra grannar på andra sidan Bottenhavet inte förstår hur vi ska sköta om en kaffemaskin av det här slaget så säkerheten blir så säker som möjligt.