lördag 18 februari 2017

Sanningen som aldrig blir en lögn och en kjol från Hongkong


Strax efter åtta i morse kom de. Småtvillingarna, deras storasyster och så hunden. I vanliga fall brukar barnen gästa oss över natt en i taget. Men nu har vi sprängt vallen och försöker efter bästa förmåga att pussla ihop det hela så alla får en plats att sova på.
Lösningen blir vårt andra hus. Där ligger redan en beställning på chokladfondue och väntar. Ingredienserna är inköpta och det ligger spänning i luften.

Efter en kontroll i badrumsskåpet insåg jag att barntandkrämen är slut. Mitt försök att obemärkt smita ut genom ytterdörren för att ta mig till affären misslyckades. En av tvillingflickorna var uppmärksam, således blev vi två som körde mot vår lokala matvarubutik.

Flickan greppade raskt en miniatyrkundvagn med flagga och styrde stegen in mot butikens innersta.
"Det är lördag", förkunnade hon och vi hjälptes åt att fylla en papperspåse med lösviktsgodis.
Färden fortsatte, förbi hyllan med tandkräm där jag påpassligt ryckte åt mig en tandkrämstub. Bamse log mot mig när jag kastade ner tuben i den lilla vagnen som gjorde ytterligare ett stopp. Denna gång vid tidningshyllan. Tre tidningar innehållande pyssel och krimskrams made in Hongkong sällade sig till godispåsen och Bamsetandkrämen.

Budgeten ämnat för inköp av mat sprängdes när jag körde ner betalkortet i betalkortsapparaten.
Med obekymrad min hade flickebarnet klonat upp sig på packhyllan och tog emot varorna när de närmade sig på det svarta rullbandet.

"Så här mycket får vi aldrig köpa för mammas", sa barnet när vi åkte hem till hennes väntande systrar, morfar och hunden.
"Kan jag tro", svarade jag.
"Ska vi berätta för mamma i morgon"? frågade hon.
Jag nickade. "Jo, vi ska berätta".

Jag läste en artikel att det är nyttigt för den äldre generationen, gäller speciellt kvinnor som passerat klimakteriet, att umgås med sina barnbarn. Studier visar att umgänget håller igång hjärnverksamheten som i sin tur hämmar uppkomsten av alzheimer, mor- och farföräldrarna slipper depressioner och får en längre livslängd. Det gäller dock om umgänget stannar vid max fem dagar. Annars finns risken att umgänget utvecklar neurodegenerativa sjukdomar som parkinson.

En annan artikel berättar att i Amerika flyr dock den äldre generationen från sina barnbarn. De vill hellre spela golf, syssla med kuttrasju, dricka drinkar med sina pensionärsvänner, resa samt ta hand om sin kropp och sitt utseende. Barnbarnen träffar de enkom under julen. Det räcker och blir över, resonerar den äldre generationen amerikanare.

I vårt kök sitter tre små flickor och bläddrar i sina nya tidningar, pysslar och försöker vara rädd om tidningens vidhängande attiraljer. Bland annat en bastkjol i plastigt material. Maken föreslog att jag skulle prova bastkjolen men det mottogs av protester från samtliga församlade. Kanske jag ändå ska ta och provar den, senare, när barnen somnat. Det livar upp att umgås med barnbarnen...