Summa sidvisningar

torsdag 7 november 2013

Kraftpaket och sinnesfrid


Som frilansande reporter får jag möta många människor i olika yrkesroller, händelser och evenemang. Även djur får min uppmärksamhet och i går fick jag stifta bekantskap med tjuren Nils av Maltestorp. Ett kraftpaket på 1 350 kilo och som inte så lätt lät sig fotograferas av den utsände reportern.
Ganska liten kände jag mig när jag satt på huk framför honom, kikade i kameraögat utan att ha koll på vad som eventuellt kunde hända framför mig. Så skulle rosetten som symboliserade ett ärofyllt pris sitta på plats.

Intervju i det hemtrevliga köket med kaffe och nybakad chokladkaka medan ägarna till Nils berättade om hans virila leverne bland kvigor och kor under sommarmånaderna.

Nästa intervjuprojekt var hos Sinnesfriden där jag klev in i stickad tröja som doftade svagt av ladugård och kängor som satts ner på jordbruksmark. Min doft blandades med dofterna från olika massageoljor, rökelse och stearinljus. Blandningen bildade en ganska ovanlig kombination att dra in i näsborrarnas luktorgan.

Två världar som möttes. Lantbrukarnas grova händer som bar spår av det dagliga arbetet och  mjuka rena händer som tar på människors värkande, trötta och ömma kroppar för att ge lindring och själslig frid.

På hemväg vandrade tankarna tillbaka till den tid då jag själv hade nariga lantbrukarhänder. Där porerna i mitt skinn drog till sig och lagrade ladugårdens dofter och som sedan kröp fram när jag nyduschad och finklädd var på någon tillställning. Värmen frigjorde dofterna och det var lätt att känna vilka som hade djur i sina ladugårdar när vi grannar var samlade.

Det har visats sig att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i som mjölkko. Det är lagstadgat att varje kossa ska vara ute på sommarbete och att de mjölkproducerande boskapen är friskast i världen. Det jobbas för att ständigt förbättra förutsättningarna att kunna driva mjölkproduktion och driva eget företag som mjölkbonde. Ändå har mjölkproduktionen i Sverige minskat med 12 % sedan EU fick sina sina fingrar med i spelet. De flesta andra länder har dock ökat sin produktion och vill vi ha billig mjölk kan vi köpa den importerad från exempelvis Tyskland.

Nu kom jag plötsligt på, måste åka till affären för att köpa ett stort lager av ostkaka. Snart gapar hyllorna tomma där de småländska delikatesserna legat så det är bäst att passa på så länge det går.
Undrar om jag får köpa en flaska löpe och göra min egen ostkaka eller om jag måste ha speciellt tillstånd för det? Eller jag kanske får ysta mjölken, mala mandeln och grädda i ugnen i det fördolda.
Som hembränning ungefär............