Summa sidvisningar

torsdag 7 januari 2016

Luft under vingarna och en alkoholstinn paraplydrink


Gårdagen blev som förväntat. Korvgrillning, en tur med sparkstöttingarna och varm choklad framför brasan.
Det är en välsignelse med barnbarn, de håller igång oss.

Jag är ingen stor vän av korv, men en korv som grillats över öppen eld i kylslagen och snöig omgivning smakar helt enkelt bäst.
Att kunna öppna eld och grilla min korv ett stenkast från vårt hus är praktiskt. Bara att gå in i köket om senapen glömts att komma med ner i korgen. Jag tycker om det enkla och okomplicerade.

Kylan håller i sig. Dubbel uppsättning med långa pantalonger under kjolen när jag skulle köra flickebarnet till dagis. Där väntade hennes systrar småtvillingarna. Det stod gymnastik på morgonschemat. En gäng glada hästar hopade omkring med fröken i spetsen medan musiken strömmade ut ur spelarens högtalare. Jag blev inbjuden att medverka men tackade nej.

Nu är det inte endast kyla som gäller utan nu är det även rekordkyla. Köldrekordet är slaget, 42,8 minusgrader i norrländska Naimakka. Bussar och tåg är inställda och kallare förväntas det bli.
Vår termometer visade endast minus 10 grader i morse men det är kallt nog.

Som barn minns jag att det var bortemot -30 grader om vintrarna. Mamma tog fram den platta blå plåtburken med Niveasalva. Kommer än idag ihåg hur den doftade. Milt och behagligt. Trettio minuter innan utgång skulle kinderna omsorgsfullt smörjas för att förhindra frostskador. För ute var vi barn trots att andedräkten frös till is och stod ut som en vit hård pelare ur våra munnar.
En enda gång förfrös jag mig. Pappa gnuggade den vita kinden med en raggsocka tills den blev blossande röd. Mamma jämrade sig och målade upp en bild av en upprutten kind bortom all räddning.
Antagligen uppskrämd efter att ha läst Mobergs Raskens.
Men pappa visste hur en förfrusen kind skulle behandlas. Och rätt hade han för det blev aldrig några bestående komplikationer och fortsatta men.

Östliga vindar från Ryssland pumpar in kylan och håller oss inomhus om inte nöden kräver något annat. Niveas tid är förbi, idag smörjer nog inga mammor sina barns kinder för att undvika nare och förfrysningar. Nu mera används Nivea till att förhindra att damer i mogen ålder får naturligt rynkig hy.

Andra väljer att resa till varma länder och ligger vid poolkanten och lapar i sig paraplydrinkar. Idag skulle även vi ha satt oss på planet i Skavsta och med luft under vingarna ta oss till Spanien.
Nu blev det inte så. Min mamma behöver mig. Igår hade flygbolaget fört tillbaka respengarna till kontot. Vi intalar oss att det är bäst så här. För mammas skull men även för att vi behöver vara hemma och hålla igång värmeelementen samt se till att inget fryser sönder.

Ty kylan är sträng och obarmhärtig.