Summa sidvisningar

lördag 9 november 2013

Minoiskas glädje och finansministerns tofs



I sommar har jag varit på besök i Kolmårdens djurpark och två gånger njutit av den storslagna delfinshowen som visats där. Detta däggdjur som genom hela människans historia betraktats som något speciellt, symbolen för glädje hos det gamla folket minoiska.

Intelligensen är vida känd och det sägs att den till och med kan se och känna om en människa lider av en allvarlig sjukdom. På ett forskningscenter i Israel används delfinen vid terapi med mycket goda resultat.

Men här i vårt land kan vi endast stifta bekantskap med djuret i Kolmårdens delfinarium där de roar oss med vilda lekar, höga hopp och klickljud medan de med sitt stela leende tar mot belöningen i form av strömming.

Men, den har visat sig att delfinerna inte är så snälla som vi vill göra gällande. De kan vara aggressiva och tuffa hårdingar om det vill sig illa. Ja rent av elaka....

Att jämföra en delfins intelligens med människans tror jag beror på att vi är så egocentriska, vi utgår från oss själva och tar alla tillfällen i akt att djur med uppvisad intelligens är mätbara med våra hjärnor, hur vi tänker och klarar av att lösa uppgifter.

Om delfinens intelligensnivå är jämförbart med vår så kan vi även jämföra våra beteenden. Vi kan vara aggressiva, elaka och utföra hemska handlingar mot varandra. Det hör vi talas om genom media precis varje gång vi slår på radion, tv:n eller öppnar dagspressen. Vi förundras, suckar och förfasar oss över människans hänsynslöshet. Otrygghet skapas och vi misstror varandra.

Med andra ord, om delfinen liknar människan har den precis som oss både goda och dåliga egenskaper.

I dag har jag varit till Katrineholm. Tänkte åka och leta reda på frisören som kapat finansministerns tofs men fann det onödigt eftersom jag troligtvis inte skulle träffa på varken frisör, finansministern eller den smala hårpiskan. Saxen ska för övrigt säljas på auktion, tänk att få ropa in ett verktyg som friserat en finansminister.
Det måste vara höjden av lycka om man är beskaffad med en så pass tung plånbok att möjligheten öppnas till att bli ägare av en sådan dyrgrip.