torsdag 16 februari 2017

Lila, grått och laxermannen


"Lila, du skulle passa i lila", sa hårstylisten och granskade mitt mörka hår med naturliga slingor som glittrar av silver då ljuset faller på mitt huvud.

Att låta färga sitt hår krävs kunskap, kemikalier och en expert. Det är vetenskap på hög nivå, inget får gå fel. I annat fall kan oönskade effekter uppstå.

Själv ställer jag mig tveksam till att på konstgjord väg ändra min hårfärg. Tycker det verkar riskabelt.
Tankarna förs till den stackars dam som för ett antal år sedan ville piffa till sig. När frissan var klar med insmörjningen av färg dröjde det inte länge innan det började svida och bränna i skalpen. Damen gav hals men frissan försäkrade, "det är normalt, ingen anledning till oro".
Men när det började stiga upp små rökpuffar från huvudet anande även frissan oråd och kom till undsättningen. Då var det redan för sent.
Den tidigare förhoppningsfulla damen gick bedrövad hem med en skalle som liknade ett rödmålat påskägg.
Under lång tid iklädde hon sig ett huckle för att dölja förödelsen. Om hon någonsin återfick sin kalufs förtäljer inte historien. Eller så har jag helt enkelt glömt bort just det momentet i den för övrigt miserabla historien.

Under dagens sammankomst där jag som åskådare bevittnade hårfärgningsexpertens praktiska handlag från blont till  lila höll jag tyst om minnet som slutade i total katastrof. Ville inte väcka oro i onödan.
Experten rabblade laborationsrapporter där det ingick för mig obegripliga formler, Det blandades, vispades och vägdes på våg innan det blev dags att skrida till handling.

Medan medlet verkade fick jag en inblick i nätdejtingens svindlande vägar.
"Jag dejtade fyra män på en och samma dag. Det ska jag säga dig att det är faktiskt ett heltidsjobb".
Experten tittade triumferande på sina åhörare som fnittrade, suckade och i viss mån såg trånande ut.
"Men det gäller att se upp", fortsatte hon. "Bara dejta på offentliga platser och det viktigaste av allt, låta dejten betala restaurangbesöket".
Alla nickade men blev plötsligt allvarliga när laxermannen kom upp till diskussion.
Laxermannen som spetsar sina dejters drinkar med laxermedel och finner njutning i att se det slutgiltiga resultatet. Nu är laxermannen polisanmäld och får i sin tragiska ensamhet dricka av den lösgörande medicinen om han ska uppnå njutning. För vem vill dejta en sådan stolle?

Slutresultatet av dagens session blev mina farhågor till trots mycket lyckade. En mörkt lila och en ljust lila. Försöksobjekten srtålade mot sina spegelbilder. Kanske jag borde prova på att lägga lite färgglada slingor matchande de naturliga som redan finns...
Jag får fundera ett tag till innan jag bestämmer mig för att ringa min frisör.