Summa sidvisningar

onsdag 8 augusti 2018

Svinröv och en luggsliten ikon


Ett regnigt men framför allt kallt Göteborg mötte oss och sonens familj under måndagens förmiddag. Efter den långdragna värmeböljan frös vi ända in i märgen då vi steg in i kylan med en utomhustermometer som visade + 19 grader.
Efter att ha begapat stadens landmärke Poseidon på Götaplatsen begav vi oss ut på jakt efter en Svinröv. Eller Dragon Mouth som den kallas på engelska. Bara för att få känna stanken.
Efter att ha letat och nosat runt på Trädgårdsföreningen uppgavs det vid förfrågningar att Svinröven befinner sig på Göteborgs Botan.
Själv har jag haft äran att stifta bekantskap med den illaluktande Drakkallan i ett växthus På Kew Gardens i London. Så för min del var det ingen direkt nödvändighet med en återförening även om jag inte missgynnade det övriga i sällskapet odören.

Under gårdagen visade dock Göteborg upp sin bästa sida. Strålande sol och behaglig temperatur. Därmed kunde vi fröjdas på Liseberg utan att för den skull förfrysa oss.
Jag är ingen hängiven karusellåkare. Känner mest yrsel och panikartad skräck. Men i en treårings sällskap är det betydligt lugnare åkturer som gäller än att hänga upp-och ner i framrusande attraktioner. Nalla från barnens sockervadd är också det en farmors privilegium. 

Höjdpunkten på nöjestrippen var nog ändå mötet med legenden Iggy Pop. I alla fall då det gällde stortvillingarnas och deras lillebrors föräldrar.
Under en rundvandring i hotellets korridorer klev en hotellanställd fram och frågade mig myndigt vart vi var på väg. Han såg sträng ut varpå jag svarade att jag egentligen inte visste vad vi gjorde i just den korridoren.
Då öppnades en dörr och en sliten man med lika slitet axellångt hår kikade ut. Sonen och sonsambon tvärstannade. Tittade på mig och mimade, "Är det han"? Jag nickade och kände mig betydelsefull. Ty det var jag som först av alla gjorde den stora upptäckten. Inte ens en Svinröv skulle ha satt djupare intryck än ett flyktigt möte med Iggy Pop i en öde hotellkorridor. Att få andas samma luft och sova under samma tak som den 71-årige popikonen tillika rockens mest inflytelserika artist måste helt enkelt vara höjden av upplevelse. Trots ett ganska luggslitet yttre.

Nu är vi hemma för att under dagen ta emot Afrikas värme. Summerar resan och kan konstatera - Göteborg äger!