Summa sidvisningar

tisdag 17 juni 2014

Ansvar och glädje



Så har då dagen kommit då vår väckarklocka skramlade igång 05.30 i morse. Efter månader med sovmorgon gav den tidiga timman grusiga ögon, speciellt som mitt liv som pensionär numera innebär sena kvällar som jag tar igen på morgonen genom att sova tills sömnbehovet är mättat och jag vaknar.

Vi har under två veckor fått en mycket ansvarsfull uppgift, att ta hand om småtvillingarna under tiden deras storasyster är på förskolan och föräldrarna ägnar sig att dra in familjens försörjning. Halv sju stod jag utanför deras ytterdörr och två små flickor var förväntansfullt beredda att kliva ombord i min bil där två bilbarnstolar monterats av barnens morfar föregående kväll.
Barnens pappa kastade sig på cykeln mot den väntande bussen, mamman vecklade ut sin vita käpp, fattade det äldsta barnets hand och vinkande åt oss bilister promenerade de bort mot förskolans grind.
Hemma i köket väntade morfar med dukat frukostbord och vårt ansvar började.

Nu är barnen återbördade till sitt eget hem och jag funderar över vår uppgift som inte endast är mor- och farföräldrar utan nu också dagbarnvårdare med allt vad det innebär.

Att ta mot barn i sitt eget hem och försäkra deras föräldrar att inget ska hända barnen, att de får kärlek och omsorg men även stimulans är bland det viktigaste någon kan göra. Jag tror inte att enbart en utbildning ligger som grund att det ska fungera, man måste även ha en inbyggd känsla och stor respekt för dessa små människor. Och tålamod bör tilläggas.
Tilliten till den som under flera timmar i veckan ska vara behjälplig med att se efter andras barn är oerhört viktig för barnens själva men även för deras föräldrar. Och vad är bäst för barnen?
Förskola eller dagmamma? Viktiga ställningstaganden i viktiga frågor.

Bland politiker och samhällsplanerare är stöder för dagmammorna lågt vilket lett till att dagmammor blivit en mindre betydelsefull form av barnomsorg, vissa föräldrar föredrar ändå familjedaghem och tycker att just den formen är bra och mindre kostsamt än förskolan. Det resoneras även om huruvida barnen i familjedaghem blir isolerade och inte får samma stimulans som de barn vilka går på förskola, men å andra sidan påstår vissa att förskolan stressar upp barnen med sin livliga miljö.

Själv kan jag inte orda om det ena är bättre än det andra, det enda jag kan säga är att jag beundrar de människor som valt att arbeta med barn, det är ett arbete som kräver full koncentration, hela tiden.......

Nu har första dagen i vårt ärofyllda åtagande snart nått sitt slut och i morgon är en ny dag laddad med trevligheter och jag hoppas på att kanske tvillingarnas tvillingkusiner kommer hit och hälsar på en stund. Då blir lyckan dubbel, ja till och med fyrdubbel.........

..........de får säkert plats i skottkärran de också!