Summa sidvisningar

måndag 7 mars 2016

Iris, jag och en ny väggklocka


Dagen började skakigt. Jag var beredd att ta ett steg rakt ut i luften och stod med ena foten en bra bit ovanför marken. Jag lät foten pendla, fram och tillbaka. Klumpen i magen och krampen i halsen.
Som vanligt stod maken bredvid och såg till att jag höll balansen.

Bra beslut, sa han när jag drog tillbaka foten och stadigt satte ner den bredvid den andra foten.
Men du vet att du kan ta klivet när som helst och inte låta andra ta kommandot, fortsatte han och släppte min hand.
Det är en ynnest att ha en sådan man bredvid sig när det svajar.

Medan maken var hemma och monterade in en ny badrumsfläkt som vi fått i gåva av dotterns man åkte jag till staden och kollade in lite nya traktorer. Sådant är alltid intressant.
Det doftade nytt i hytten och jag fick en snabblektion i hur en Fendt 700 Vario Power funkar.
Med en Fendt Variotronic aktiveras manövreringssekvensen helautomatiskt på vändtegen. VarioGuide ger en exakt styrning med noggrannhet och fyrvägsspaken med manöverknappar för 3:3 och 4:e hydraulventilssektionen är busenkel att lära sig.

Jag pillade försiktigt på reglermodulen för bakre trepunktslyft med snabblyft, djupkontroll och kraftuttagsaktiveringen som är ett tillval för frontlyften.

Traktorn är lika lätt att köra som en bil, fast den har större hjul. Kan tro det, kan tro det. Rediga doningar den där Fendt 700 Vario Power. Kostar 3 miljoner, ungefär. Kanske lite dyrare med extra tillbehör.

Jag klättrade ner från traktorhytten. Kändes obekvämt och ovant, det var länge sedan jag klättrade ner från en traktorhytt. Kanske delvis beroende på att jag hade en kort och snäv kjol på mig. Maskinförsäljaren stod nedanför på marken, beredd att ta emot i den händelse att jag skulle falla. Då hade han fångat upp mig. Maskinförsäljare är rekorderligt folk, det vet jag sedan tidigare, Förr gav de bort väggklockor till lantbrukarfruarna. Iris och jag fick var sin likadan, men det var vi i givandets stund helt ovetande om. Det uppdagades först senare.

Vi övergick till harvar, plogar, såmaskiner och ogrässprutor. Sedan fick jag en hel kasse med produktkataloger. Bland annat Väderstads där allt som hör det väntade vårbruket finns med.
Nu har vi kvällslektyr. Känns festligt att få bläddra igenom katalogerna och räkna på fingrarna.

Så klart att vi ska ha en sådan där fin traktor. Det är ju snart vårbruk. I vår ska vi sätta jordärtskockor har vi beslutat oss för. De växer som ogräs, skockorna, så vi måste göra ett nytt land åt dem så de inte tar livet av allt det övriga som kommer att ingå i vårsådden.

En gång bonde alltid bonde.