onsdag 25 januari 2017

Varsågod och skölj


Med värkande mage och en hård klump i halsen gick jag med tunga steg mot tandläkarkliniken. Byte av tandläkare har gett mig en natt med mycket orolig sömn. Jag förbannade vår gamla tandläkare, som visserligen med ålderns rätt, beslutade sig för att ta pension. Hon och tandsköterskan hade stora planer på att öppna ett konditori tillsammans. Det berättade de för mig när jag för allra sista gången låg tillbakalutad och lät dem båda rumstera om bland mina tänder. Hur det gick med planerna vet jag dock inget om. Trots att jag är en fena på att snoka upp ställen där det erbjuds bakverk av allehanda slag.

Nu på morgonen skulle således jag och mina tänder få stifta en ny bekantskap. Den sönderbitna tanden var tvunget att åtgärdas och jag kramade krampaktigt min medhavda näsduk mellan darrande händer.
Tandläkaren visade sig vara sprungen ur vänlighetens källa. Mild, vän och utrustad med smäckra fingrar. Dock var hon inte utrustad med någon sångröst. Det är ett antagande från min sida efter det att jag upplysningsvis pålyste att min förra tandläkare brukade sjunga stillsamma visor för mig. Min nya tandläkare höll sig borta från sången och ägnade sig enkom åt att reparera min tand medan hon berättade i detalj vad hon höll på med. Jag avvisade förslaget om ett delta under hela proceduren via en spegel.

Med lätta steg skred jag därefter ut från kliniken och styrde kosan mot hembageriet. Pia och Annika fanns bakom disken och de visste direkt vad som önskades. Semlor till kaffet. Ska det firas ett avslutat tandläkarbesök ska det firas rejält.

Jag är tacksam över att befinna mig i detta århundradet. Att gå till självlärda tandläkare som vanligtvis tjänade sitt värv i smedjan och i skumrasket få behandling var säkerligen inte en allt för munter tillställning. Hade patienten tur blev rätt tand utdragen och käkbenet intakt. Inte heller känner jag mig trakterad av att få mina tänder lagade med hjälp av en fotdriven borr. Tack och lov för uppfinnare och tandläkarutrustning på ständig frammarsch.

Finfina tänder du har, sa min nya tandläkare och skrev upp en tid hos tandhygienisten. Allt för att underlätta patientströmmen. Tandhygienisten har behörighet att utföra undersökningar, försäkrade tandläkaren när hon såg min skeptiska min.
Nu är jag åter igen oroligt. Tandhygienister är kända för råhet och brutalitet. Det är i alla fall vad jag har hört sägas. Blir hon våldsam har jag mina egna vapen att tillgå. Utan några större betänkligheter kommer jag att försvara mig genom att slå igen käftarna kring hennes fingrar.

Varsågod och skölj!