söndag 29 januari 2017

Kaksmulor och blandade känslor


Redan under fredagen började de droppa in, en efter en. Lådan med pärlplattor, pärlor, kritor och ritpapper kom till bruk. Övernattning och sconesbak på morgonkulan. Födelsedagsfirande och paketöppning.
Blommor och chokladpudding. Full intensitet och sockerkakssmulor på golvet under köksbordet.

Stortvillingpojken kröp upp i mitt knä. Småtvillingflickan skickade ut mörka ögonkast mot vårt håll.
"Hon är min mormor", sa ögonen. "Hon är min farmor", svarade pojkens.
Jag sträckte ut armen mot flickan och sedan satt de båda i min famn och tryckte sina små kroppar mot min. Kusinerna.

Festligheterna fortsatte även denna dag. Dotterns sista högmässa i församlingen. Nu väntar andra tider då hon vandrar vägen fram mot den nya församling.
Tacktal och blommor. Tårar och presentkort. Sopplunch och mera tårar. Lyckönskningar, fler blomsterbuketter och så de allra sista tårarna.
Kören sjöng och kantorn spelade.
"Må din väg gå dig till mötes". Svensk psalm 730.
"Vi håller kontakten", lovade tanterna från syföreningen. Hur det blir med den saken får framtiden utvisa.

Glad och sorgsen i en och samma kompott. Precis så som det är vid separationer. Frivilliga skilsmässor där båda parter är överens och har förståelse inför varandras beslut slutar dock alltid lyckligt.

Nu har den stora tröttheten slagit till. Eller kanske jag ska säga den stora utmattningen. När lugnet lägrat sig och alla erforderliga redskap för pysselaktiviteter är undanstoppade samt kaksmulorna avlägsnats. Dottern är avtackad och sitter hemmavid och luktar på blommorna. Spänd och förväntansfull inför det nya.

I morgon början en ny vecka och med den rullar det på från början igen. Åtaganden och barnbarnsaktiviteter. En unge i taget. Stundom två eller tre men sällan alla sex på en och samma gång. Då krävs föräldrarnas närvaro och deltagande. Där emellan tar vi hand om varandra, maken och jag. Livet som pensionär blir aldrig långsamt. Pensionärstillvaron kan jämställas vid en bisyssla som idkas endast om det råkar bli någon tid över.