lördag 30 juli 2016

Ella från Arkösund och ryska torpeder


Året var 1996. Vi bodde då på Vikbolandet och jag var frilansande reporter för östra Östergötland. Ett bland alla uppdrag var att besöka Ella i Arkösund. En 96-årig dam vars blick var lika klar som en tonårings. Det gråa håret uppsatt i en knut och hennes minnen så levande att det räckte till en helsida i tidningen.

1904 kom hon i båt tillsammans med sina föräldrar från Kvarsebo, över Bråvikens vatten och lade till på Vikbolandsidan. Familjen slog ner sina bopålar i Arkösund och där blev Ella kvar i hela sitt liv. Pappan var sjöman på en släppråm och av någon anledning följde Ellas mamma med på hans resor. Då jäntan inte kunde klara sig själv flyttade hon hem till sin mormor och morfars röda stuga vid Världens Ände och där bodde  Ella kvar även då hon gift sig med Knut som flyttade hem till Ella.

När Ella kom till Arkösund var där enbart hagmark och knekttorp. I slutet av 1800-talet började samhället växa upp. Grossister och fabrikörer från Norrköping reste sina sommarvillor på hyrd mark och trakten ändrade skepnad. Ännu finns de vackra villorna bevarade och trängs med mer modern bebyggelse.
I hamnen ligger det tätt med fritidsbåtar vid gästbryggorna.  Arkösund är en turistportal där sommargäster och besökare sommartid befolkar gatan som slutar nere vid hamnpiren.

På Ellas tid gick det inga fritidsbåtar i farleden. Däremot fem passagerarfartyg i veckan vilka trafikerade Stockholm-Göteborg tur och retur samt fartyg som dagligen åkte förbi med sin last.
Ella mindes när ett av lastfartygen blev beskjuten av en torped och sjönk som en gråsten till botten. Kanske var det ryssen som avfyrade torpeden. Det blev vilda spekulationer utan att det för den skull kastades något uppklarande ljus över händelsen, sa Ella.
Under Finska kriget gick ett fartyg med vete på grund, besättningen klarade sig men fartyget sjönk och resterna ligger kvar än i dag på havsbotten.

En barnmorska som ansåg sig besitta läkarvetenskapliga färdigheter förutom att hjälpa barn till världen bodde efter järnvägen. När hon behövdes kastade hon sig upp på dressinen och begav sig ut på hembesök. Men det gällde att passa tågtiderna för att undvika någon sammanstötning. Låg det någon blivande moder i barnsäng fick hon knipa ihop med benen till dess att tåget gått och barnmorskan kunde ge sig ut på rälsen.

1915 kom kung Gustav V på besök till Arkösund, oklart varför, men säker är att vår nuvarande kung och hans fru många gånger stannat till med båten för att tanka i hamnen innan fortsatt färd mot Öland. Vissa källor har även uppgett att de sett drottningen handla mjölk i affären men om detta påstående finns än idag inga konkreta bevis.  Björn Borg har i alla fall spenderat några kronor i affären.  Det har Ellas son sett med egna ögon så det finns ingen anledning att betvivla sanningshalten i det påståendet.

Eftersom Ella var 96 år då jag träffade henne för tjugo år sedan utgår jag ifrån att hon sedan länge är död och begraven. Konstigt vore väl annars. Jag är glad över att fått träffa henne och höra henne berätta om Arkösund. För mig och alla andra en annan bild än den sommaridyll som råder där idag.
I en av mina pärmar där samtliga av alla mina artiklar är samlade finns Ella och hennes minnen som än idag lever kvar tack vare att hon ville dela med sig av dem till mig och jag kunde föra det vidare till tidningens läsare.