onsdag 24 januari 2018

Dreglande åskådare och ett inneställe med klös


En vecka kvar av januari. Det är nu som hasseln börjar blomma. En tid då pollenallergikerna börjar snora och snörvla. En solig dag så öppnar hasselhängena sig och släpper ut pollen som får känsliga ögon att klia. Som idag till exempel. Nu har molntäcket spruckit upp och solstrålarna landar på snötäcket som sakta smälter undan.
Talgoxarna varsnar att våren är i antågande. Det kvittrar livligt utanför mitt fönster. Väcker lyckorus, den där pirrande känslan i kroppen som startar när ljuset återvänder är ljuvlig.

Och inte är jag allergisk mot pollen. Vilket ger våren extrapoäng. Endast hasselnötter får munnen att börja klia. Vilket är ett smärre problem ty hasselnötter kan jag vara för utan. Det händer dock att maken köper en chokladkaka där hasselnötter ingår som en ingrediens. Då ser jag anklagande på honom och godtar inga ursäkter som att "åh förlåt, jag glömde". Njutningsfullt bryter han därefter bit för bit och stoppar i munnen medan jag sitter på åskådarbänken och dreglar.

Också katter kan vålla mig bekymmer. Beroende på hur jag hanterar dessa självständiga djur. Jag skulle aldrig hitta på att ta anställning som kattklappare. Ett yrke som faktiskt är på frammarsch i staden Dublin. "Just Cats veterinary Clinic" söker kattklapparmedarbetare. Det är bara att fylla i en ansökan och om turen är framme går det att tjäna pengar på att klappa katter dagarna i ända. Förutsatt att ögonen inte börjar klia.

Under åren har  många katter passerat genom vårt hem. Katter tillhör lantbruket och i deras jobb ingår att hålla råttpopulationen nere. Våra katter har gått olika öden till mötes. Speciellt en av dem var en riktig överlevare med tanke på att den blev både överkörd av ensilagetrucken och genomdräkt av skållhett vatten. Blessyrer uppstod men inte värre än att katten repade sig. Lantbrukaryrket medför sina risker där det stundom behövs uppsöka läkarvård såväl som veterinärvård.

Den hängivne kattentusiast kan boka in en resa till London i juli. Då går nämligen Kattfestivalen av stapeln. Arrangörerna uppmanar publiken att klä sig kattinspirerat för att få den ultimata upplevelsen. Samtidigt som festivaldeltagarna gör något behjärtansvärt för katter som har det svårt i livet. Det utlovas god mat (kattmat?), underhållning och massor av kattrelaterade varor till försäljning.

Förvisso räcker det att stanna i Sverige för den som på ett spektakulärt sätt gillar att kela katt. Då kan det vara värt ett besök hos The Cat Corner som är ett nyöppnat kafé på Södermalm i vår kungliga huvudstad. Nio hemlösa katter har flyttat in i kaféet vilka ställer sitt förfogande till kelsugna gäster. Dock måste de kattälskande kaffedrickarna boka sitt besök i förväg som ett led i katternas stresshantering.

The Cat Corner, ett nytt inneställe med klös!