Summa sidvisningar

söndag 31 augusti 2014

Blott en dag och fyra nystan garn



Precis när sommaren hade fått sin skiraste grönska fick jag telefonsamtalet. Jag visste inte vad jag skulle säga. Vi grät tillsammans via den sladdlösa kommunikationen. Ett liv hade tagit slut och en familj trasats sönder.

Vi skickade inga blommor. Kanske var det så att alla deras blomvaser fyllts upp under kort tid. Jag trodde att det var så därför det kom inget blombud från oss. Samvetet gnagde dock, det är ju så man gör. Visar sitt deltagande med skrivna ord och blommor. Men blommorna vissnar och korten stoppas undan i ett kuvert. Korten bränner och smärtar men kan ändå inte kastas bort. Bevaras som en påminnelse att människor står runt omkring när något ofattbart och svårt händer.

Tiden går. Blott en dag ett ögonblick i sänder......

Några fler telefonsamtal. Lite trevande. Lite mera gråt. Lite skratt. Löften om att vi hörs snart igen. Sms och varma tankar. Vi känner varandra väl. Vänner sedan vi var 12 år gamla. Då visste vi inte hur det en gång skulle bli.

Vi halkar ner i våra vanliga spår. Stretar vidare var och en med sitt. Sorg avlöses med glädje. Vardag med helg. Sommarlov, grillkvällar, semester, soliga dagar, regniga dagar. Kräftskivor och snaps.  Kanske en höstresa till varmare länder innan dess vintern har oss i sitt grepp. Vi delar med oss av våra upplevelser till nära vänner, vänners vänner och näst intill okända vänner.

Vi är sorglösa så länge vi själva inte är drabbade.

Men för andra finns inga vanliga spår att halka ner i. Näsan över det djupa hålet för en kort stund. Faller ner igen och ett nytt mödosamt kravlande inleds. Så kommer julen. Familjers familjehelg. En plats är tom. Måste leva för de levande. Ställa i ordning, som vanligt men ändå inte.....

För en tid sedan köpte jag fyra nystan garn. Idag ska jag åka och posta ett vadderat kuvert. I det ligger ett par raggsockor som jag stickade klart i går kväll. Garnstumparna är ordentligt fästade för att de ska hålla och inte spricka upp.

Jag tror det blir en mycket kall vinter. Då kan det vara gott att värma fötterna i ett par hemstickade sockor.
Även om det är kallt inombords för mycket lång tid framöver.