Summa sidvisningar

onsdag 3 september 2014

Glada grisar och fläskfilé från Danmark


Har idag varit på besök på ett litet gårdsslakteri. Glada små grisar med knorr på svansarna bökade runt sina mammor som njöt av livet i den lyckliga ovissheten att deras barn en dag kommer att sluta som skinkor, korvar och fläskkotletter.
Tanken till trots, det gladde mig att få se hur bra dessa utomhusgrisar levde sina begränsade dagar. Fria från antibiotika, svansarna i behåll och med sina jordiga trynen kom de skuttande för att hälsa på den tvåbenta nykomlingen. Även galten stack fram sitt tryne för att se efter vad som egentligen stod på men vände snart nog när han insåg att inget var speciellt intressant.

Stillsamt och lugnt när det var dags för slakt. Med munnen full av mat skickades grisarna in i evigheten medan deras kamrater fortsatte att böka runt i väntboxens halm innan det blev deras egen tur.

Suggorna suckade förnöjsamt och vände sig runt i gyttjan på behörigt avstånd från vad som hände inne i slakthuset.

Precis så här ska det gå till tänkte jag och skickade en tanke som fick färdas hela vägen över Öresund.

Måste vi äta kött ska det vara svenskt. Inget annat! Vi pratade om det när griskroppen styckades upp. Slaktaren gick upp i varv när han talade om missförhållanden som råder i andra länder. Hur djuren pumpas fulla med antibiotika och allt lidande när tänder klipps, svansar kapas och kycklingars näbbar knipsas av. Han viftade i luften med slaktkniven så jag ängslades och snabbt bytte samtalsämne.Jag var rädd att han skulle skära sig i fingrarna av ren frustration och vrede.

Vår egen lokale matvaruhandlare har tagit ett beslut att sluta sälja dansk fläskfilé. Hoppas hans konsumenter anammar det beslutet och inte efterfrågar det mer billigare fläskköttet. Heder åt alla handlare som slutar fylla upp kyldiskarna med kött slaktat utanför våra gränser!

Gårdsslakterierna i Sverige blir allt fler i takt med det ökade intresset för närproducerat. Inga stressiga transporter eller miljöbyten för djuren. Noggranna kontroller utförda av både veterinärer och Livsmedelsverket garanterar säkerhet och hygien. Ingen slakt får utföras innan veterinär besiktigat djuren före och efter slakt.

Varje gård som föder upp köttdjur och vill satsa på sitt eget slakteri borde få ett rejält bidrag så de fick den möjligheten. Så tänkte jag när jag åkte från gården med leriga skor och en kraftig lukt av gris i kalufsen.