Summa sidvisningar

tisdag 2 december 2014

Att flyga högt och landa som spridda skurar



Det är något visst med att planera in en resa och komma bort från verkligheten under någon vecka. Sätta sig tillrätta i flygplansstolen, lämna kylan och efter några timmar kliva ut och känna varma vindar fläkta i ansiktet.

Vi har vår semesterresa bakom oss och får vänta ett par månader innan vi ger oss ut på nästa tillsammans med barn och barnbarn i samband med min högtidsdag.

Även våra småfåglar tar till flykten när vintern närmar sig. De som är kvar matar vi med nötter och frön. Jag brukar sitta och se på dessa flygfän, hur de som står högst i rang motar undan de lägre stående för att sedan fly för sia liv när de stora skatorna kommer och lägger beslag på maten. Jag har funderat lite över det här med fågelmatning. Insett att jag kommit upp i den åldern då jag uppskattar småfåglars liv kring en foderautomat. Det är antagligen ett ålderstecken på att jag är en tant.

Det jag hittills funderat mindre över är att det även finns flyttfåglar i andra länder. De lever tydligen ett mer dramatiskt och farofyllt liv än våra steglitser, blåmesar, talgoxar och gråsparvar som endast har skatorna att fly ifrån. I alla fall om arten heter Kragtrapp och häckar i östra delen av Nildalen, Arabiska halvön eller Kina och ska flytta till värmen i delar av Mellan Östern eller Iran. Då kan den stackars fågeln bli stämplad som terrorist, nedskjuten och landa tungt som spridda skurar.

Den afghanska polisen är säker på sin sak. Fågeln var en bombfågel, utrustad med sprängmedel ämnat för bombangrepp. Lika bra att avfyra skott mot den och eliminera fågeln illa kvickt. Våra svenska ornitologer avfärdar dock att Kragtrappen skulle vara någon bombfågel skapad av människans ondska. Fågeln hade en GPS-sändare för att en fågelskyddsgrupp skulle hålla ordning på den. Inget annat.

Jag blir mer och mer häpen över mänskligheten. Och upprörd. Vart har fredsduvan tagit vägen? Helt säkert utrotad. Måste man alltid utgå från att vi vill varandra illa? Så till den milda grad att människor tror att vi ska ta livet av varandra genom att montera bomber på flyttfåglar.

Nu är dock tanken väckt. Det är bara att spinna vidare på idén. Problemet blir väl i alla fall att försöka få fågeln att flyga dit där det ska bombas. Tänk om den plötsligt vänder och släpper bomben över eget land!

Men det är väl som med alla elakheter. Det faller oftast tillbaka på den som släppt elakheten. För så brukar det bli. Oavsett om det gäller bomber monterade på fåglar eller verbala inbördes krig.

Ingen regering har vi heller. Bara nästan en regering. I alla fall till i morgon. Hur ska det gå med allt undrar jag....??!!