Summa sidvisningar

tisdag 6 maj 2014

Drink i baren och tidningsrubriker



Petter Northug mötte mig på ICA, denna gång såg han inte glad ut när hans ögon blickade ner på mig och min varukorg från löpsedelns storbild. Det ska han inte heller göra för denna gång är han ingen segrare eller hjälte med blanka medaljer runt halsen. Medaljen är utbytt mot en kvarnsten och den kommer att sänka honom ner i avgrunden.

Jag läste för en tid sedan polisens uppmaning att inte blinka med billyset åt mötande bilar när ordningsmakten står med lasersiktet i beredskap. Själv har jag alltid varit en ihärdig blinkare för att skona mina vägkamrater för onödiga böter. Men efter att ha läst uppmaningen förstår jag bättre, tidigare har jag faktiskt inte insett att den bil jag lyckligt och väl mött på rätt sidan om mittenlinjen kanske ödelägger en hel familj vid nästa möte.
Där föraren fortsatt sin färd tack vare mina blinkningar och ett utandningsprov visat att föraren aldrig ens skulle ha satt sig i bilen. Jag vet nu att det är mitt ansvar att inte vara oansvarig.

Unge herr Northugs fyllekörning har skapat rubriker, vissa oroas över att hans karriär i skidspåret nu är ett avslutat kapitel och må hända är det så. Men jag tänker på de kapitel som avslutats i tragik på grund av rattonyktra förare. Vi kan se dem i tidningarnas små artiklar, vi läser dem och glömmer sedan bort det vi läst medan andra aldrig kommer att glömma. Någon efterföljare blir det sällan om inte en veckotidning letar upp de som drabbats och de får berätta, både om sitt lidande men även för att varna andra.

Nu hade Petter Northug tur om jag kan uttrycka mig så. Tur så till vida att hans medpassagerare överlevde och ett den lyxbil han framförde efter nattklubbarnas barhäng med välfyllda glas blev ett oreparerbart vrak. Plåt kan ersättas och Northug har säkert ekonomi till ett nytt fordon i de högre prisklasserna. Men ett människoliv går aldrig att ersätta. Så Northug hade tur, eller alla andra hade tur är ett bättre formulering. Alla som inte kom i vägen för honom.

När Northug nyktrat till faller tårarna efter hans kinder, nu när han inte längre är varken full eller bakfull är han istället ångerfull. Och i pressen talar han ut. Petter Northug drabbades av en chock. Bilens "svarta låda" ska undersökas och den unge norrmannen har gått under jorden.

Det enda den feta rubriken har skapat hos mig är tankarna på alla okända som fått sina liv förstörda på grund av en sådan som Petter Northug.