Summa sidvisningar

torsdag 28 november 2013

Det stora julbordet och det lilla biblioteket


Satt och läste en tidning i väntrummet på det skånska sjukhuset. Sidorna var laddade med recept på julmat.
Goda rätter för för kräsna smaklökar. Det måste smaka jul om det ska bli något. Och rikligt uppdukat bland hyacinter och julstjärnor. Men det gäller att både tillaga och äta på rätt sätt. Annars blir man tjock och tjocka vill vi inte vara. Istret som hänger runt midjan vid trettonhelgen måste bort, vi får svettas i träningshallar och trampa runt kilometervis med våra gåstavar för att formen ska komma tillbaka helst före badsäsongen.

Tänkte där jag satt, måste det vara så mycket av allt........

När vi lämnade det skånska landskapet för att köra in i Östergötland satt jag och funderade på det lilla biblioteket vi besökte kvällen innan avresedagen. I en uttjänt telefonkiosk samsades böckerna, litteratur för alla smaker. Deckare och romaner, barnböcker och noveller.
Något lånekort behövdes inte. Ville man behålla boken gick det bra, men det var fördelaktigt om man kvitterade mot en egen bok som gjort sitt litterära syfte för den litterära läsaren.
På så sätt tömdes aldrig det lilla biblioteket som antagligen är Sveriges minsta.

Placeringen av biblioteket hade det mest perfekta läge. Precis utanför tågstationen och det resande folket kunde få med sig en god bok i sitt resebagage som underhållning medan landskapet fladdrade förbi utanför tågkupéns fönster.
De som nått slutstationen eller gjorde tågbyte kunde hasta bort till böckernas värld, byta ut en bok mot en annan eller helt enkelt befria sitt bagage från en bok som ägaren inte längre var intresserad av men som istället kanske kan bli till glädje för någon annan.

Inget behöver vara så stort och märkvärdigt för att behaga. Det är det minsta bibliotek som tänkas kan vara ett verkligt bevis på.

Är just nu i planeringsstadiet vad som ska fylla vårt julbord i år. Det finns vissa maträtter som är ett måste. "Ingen jul utan bruna bönor" är makens slogan, själv föredrar jag sillsallad. Med rikligt innehåll av både sill och grädde.

Måltiden kan gärna få avslutas med soffhäng och njutbar läsning ur en bra bok.