lördag 4 mars 2017

En ros av marsipan och en dansvirvel med tungan


"Jag fyller 62 år", sa jag till mannen som satt mitt emot mig vid hans köksbord.
"Ja må säga att du bär din ålder med heder", svarade han.
Jag tackade och log.

Mannen ska fylla 90 år. Han har fått gratis medlemskap på vårt lokala gym. Livet ut får han gå till gymmet och pressa musklerna fulla med mjölksyra. När jag fyller 90 år ska även jag bli medlem i vårt lokala gym. Sanna mina ord.

Maken förärade mig med en operatårta. Med en ros av marsipan och mitt namn skrivet med färgad kristyr över hela härligheten.
Aldrig tidigare har jag fått en tårta med mitt namn!
Tårtan har jag idag delat med maken, våra barn och barnbarn. De små liven bråkade lite om rosen, tiggde och såg på mig med bedjande ögon. Men nej, rosen är till mig och jag tänker äta upp den helt på egen hand. I kväll, när vi ser på teve. En liten bit av tårtan blev över, biten med rosen.

Jag är omåttligt förtjust i marsipan. Så förtjust att jag till och med kan stjäla marsipan om tillfälle ges.
För många år sedan var jag på en tillställning som skulle likna en bröllopsfest. Det gick vilt till väga, ja det till och med plockades fram ett gevär. Det är än idag oklart om det skulle skjutas salut för brudparet eller om det dök upp något villebråd som skulle fällas.

I tumultet som uppstod drog jag mig tillbaka till det rum där ett par lager av bröllopstårtan återstod och som befann sig mol allena och helt obevakad.
Runt kanterna hade konditorn fäst små rosor av marsipan. Ivrigt plockade jag till mig av läckerheterna. Stoppade dem snabbt i munnen bara för att upptäcka till min stora fasa att det var nån sorts smörkräm, konstfullt ihopsatta till rosor.
Gommen blev hal och tungan slittrade runt likt en skridskodansös dansvirvel. Smörkräm är det absolut värsta jag vet.  Sent skall syndaren vakna och jag kände mig spyfärdig.
Sedan dess har jag nogsamt kontrollerat vad läckerheterna består av. Jag har dessutom aldrig mer hängett mig åt att vara en marsipantjuv.

Min tårta har en ros av äkta marsipan. Maken vet vad jag vill ha. Han tillgodoser mina behov, vad det än må vara.