Summa sidvisningar

lördag 2 januari 2016

Bryggseglare och läkeväxter


Mjuka flingor dalar ner och lägger sig tillrätta över vår trädgård och de vintergröna buskarna. Lätt snöfall, sa de på väderleksrapporten igår kväll och det verkar stämma.

Vi har haft dagar med sol. Lågt stående har strålarna gett oss energi och hoppet om att vi ska få möta ännu en vår väcks till liv. Ännu orkar inte solen högt upp på himlen utan ligger strax ovanför skogsbrynet.
I tvättmaskinen snurrar våra vinterutebyxor. De tjocka med hängslen. Det ryktas om att Göta kanal frusit till hållbarhet och vi lurar på att ta en tur med våra sparkar. Från Norsholm till Bråttom slussar. Väl framme kan vi hälla upp varm choklad ur termosen. Sittande på bryggan där sommarseglarna lägger till innan de släpps genom slussen.
Prata om hur annorlunda vintern ter sig mot sommaren. Då är Bråttom slussar fylld av människor i lättare klädsel. Uteserveringen doftar av nybryggt kaffe, bullar och mullrande ljud från motorcyklar. Pedaltrampande cyklister stannar till för att bli serverade fika innan de fortsätter mot Söderköping och sista slussen vid Mem. Ovetande om väntande vedermödor då höga backar runt sjön Asplången ska besegras innan kanalen åter tar vid. Jag brukar önska cyklisterna lycka till, ibland på svenska och stundom på engelska. Det beror på vilket språk de talar.
En och annan flanör, med eller utan hund.
Båtar som glider fram genom kanalen och flaggorna i aktern visar vilka nationaliteter de tillhör.

Medan vi väntar på varmare tider får vi roa oss bäst vi kan. Huttrande fördriva tiden under neddragna mössor. Sparka oss varma och låta sparkmedarna slår gnistor.

Eller dansa rysk kosackdans. Vilket svärsonen och jag ägnade oss åt under gårdagseftermiddagen medan publiken bestående av småtvillingarna och deras storasyster, deras mamma och min make exalterade beskådade våra färdigheter i denna form av dans.

Musiken går i fjärdedelstakt  och har ett högt tempo. Det gäller att ligga i och hänga med.
Kalinka, kalinka, kalinka moja!
En hyllning till olvonbusken.  Läkekonstens växt som botar allt från hysteri till kramper, menstruationsbesvär och andra diverse lidanden.
Vi har ingen olvonbuske i vår trädgårdsplantering. Det borde vi kanske ha. Ett eget husapotek där basen består av helt naturliga läkeväxter.

Jag tittar ut genom fönstret sittande i min skrivarbod. Det lättare snöfallet har nu övergått till mer kraftig snöfall. Än en gång har vädergurun haft fel. Usch, det känns långt kvar innan det är vår.