Summa sidvisningar

tisdag 14 juni 2016

Trångt på skämsbänken och en tradare på Autobahn


Det råder fotbollsfeber med tillhörande gnäll.  Förlorande lag skyller på domaren, motståndarlaget, bollen, publiken och sportreportern. Ut med dem allihop och sätt dem på skämsbänken. De bästa målen är självmålen, det har jag alltid tyckt. Det är då leken blir som roligast.

Lek ska vara roligt och idag har vi lekt från morgon till kväll. Med avbrott för äggmackor, bullar, glass och pannkakor med sylt.

Sagostigen någonstans utanför Flen eller om det var Malmköping erbjuder det mesta från bröderna Grimms barn- och folksagor, nordiska folksagor och andra mer eller mindre kända berättelser.
Spännande, läskigt och småsten i sandalerna. Ekoxar, myror och spindlar. Uppstickande rötter och nedfallna klippblock. Bockarna Bruses bro, Mors lilla Olle och snarkande troll.
Hans och Greta där den uppeldade häxans fötter stack ut ur ugnen. Askungen på bal. Musiken strömmade ut ur slottet vilken var enligt stortvillingflickan helt underbar. Mina tankar fördes dock till begravningsmusik men om detta ordade jag icke för jag hade inte hjärta att förstöra den förtrollande stämningen.

Stigen slingrade sig genom skogen och här och var fanns små stugor utplacerade. Stortvillingarna tryckte sina näsor mot stugornas fönster för att hänfört beskåda det som utspelades innanför de spröjsade rutorna. Rödluvans varg var hemsk att se där den låg nedbäddad under täcket i mormors säng med hennes spetsprydda nattmössa neddragen över de ludna öronen.  

Mitt på Sagostigen fanns ett café. När jag skulle betala vårt fika frågade damen bakom disken mig om vi hade det roligt.
Mycket roligt, svarade jag.
Under morgontimmarna hade det varit rörigt, sa damen. Böjde sig fram och viskade mot mig att ett gäng utvecklingsstörda varit ute på Sagostigen och att de varit högljudda.
De är väl som folk är mest när vi är ute på en sagostig och har roligt, svarade jag och tog emot den lilla korgen med fika som gjort i ordning åt oss.
Damen log stelt och jag såg att hon ångrade sig över att hon drabbats av ett anfall av förtrolighet.

Lek föder glädje oavsett vem som deltar i leken. Alla får vara med.

Det har varit en minst sagt fartfylld dag vilken började med en omdirigering över Rejmyreskogen för att ta oss till Flen via Katrineholm. Vägarbete var den bidragande orsaken och vi låg bakom en tysk långtradare vars chaufför försiktigt rattade fram sitt fordon på de smala krokiga vägarna. Bromslyset lös ilsket rött i varje kurva och då det blev möte med en timmerbil önskade nog den tyske chauffören att han fått stannat hemma och kört sin tradare på Autobahn istället för att befinna sig på svenska småvägar mitt ute i ingenstans.

I morgon är en ny dag. Kanske är då den tyske långtradarchauffören på väg hem. Sagostigen utanför Flen öppnar upp för nya besökare och vargen ligger där den ligger. Obekymrad över vilka heta debatter vargfrågor orsakar.