Summa sidvisningar

tisdag 23 juni 2015

Drömmar och mycket smör


"Hör du kyrkklockorna," frågade maken när vi vaknade i morse. Jag lyssnade en stund och kunde konstatera att allt var tyst och stilla. Inga klockor som klämtade över området.

Maken erkände att han tydligen misslyckats med sitt uppdrag. Att dra igång klockspelet trots att han bemödat sig med att klättra alla trappor upp till tornet där klockorna sitter.

Själv hade jag egna bekymmer. Osämjan mellan mig och småtvillingarna och deras systers mamma var påtagligt besvärande. Hon skulle bege sig på en konsert där ABBA uppträdde och jag hade fått till uppgift att köra henne dit. Tyvärr fanns ingen som kunde passa barnen. Morfar satt ju i kyrktornet och försökte få fart på klockorna medan barnens far var på sitt arbete. Därmed fick ungarna klara sig själva helt på egen hand, resonerade deras mor. Vilket jag motsatte mig strängt och hetsiga ordväxlingar uppstod.

Morgonen innan var det lika besvärligt. Då skulle vi anlita en bekant att passa vår katt. Att vi inte längre är kattägare sedan några år tillbaka stökade till situationen. Kattvakten kom på sin cykel. Han hade trampat många mil och irriterade sig över att ingen katt fanns att tillgå i vårt hus. Enligt mig en obetydlig petitess och inget att bråka om.

Vissa drömmar som stökat runt i hjärnan är svåra att ruska av sig. Ofta svävar jag mellan dröm och verklighet en stund efter uppvaknandet. När jag var begravningsentreprenör kunde jag drömma att jag missat något viktigt inför en kommande begravning. Till exempel att huvudpersonen som rörde själva akten inte fanns  på plats. Inte heller visste jag vart denne någon tagit vägen. Skärrad och sömndrucken satte jag mig upp och började fundera ut om det möjligtvis fanns någon reservplan. Just i sådana uppkomna situationer finns det sällan någon reservplan. Av många olika orsaker.
Nu lyckades jag alltid och personligen se till att huvudpersonen låg där den skulle ligga så där kände jag mig alltid totalt lugn. När jag befann mig i vaket tillstånd, vill säga.

Många är de som forskat på drömmar. Olika teorier har kommit fram ur vårt sovande tillstånd där verkliga situationer vävt samman med det osanna. Vissa hävdar att drömmen är en träning inför verkliga situationer som kan uppstå. Eller att det är ett sätt för oss att bearbeta händelser som vi varit med om.

Vissa drömmar är trevliga, andra rent av hemska och lämnar efter sig en olustkänsla. Så finns det de där smuliga drömmarna. Som min svärmor var en mästare på att baka. Mycket smör och perfekt gräddade blev det till de mest perfekta kakor som smälte i munnen och efterlämnade en söt och god smak.  Inga mardrömmar med andra ord.