Summa sidvisningar

tisdag 30 september 2014

Goda druvor och en larv på tallriken


Häromdagen kom maken in till mig med en klase vindruvor. Små och söta. Till och med kärnorna smakade gott.
Det var mycket länge sedan jag köpte och åt druvor. Alla larmrapporter om bekämpningsmedel har avskräckt mig men denna gång åt jag utan rädsla. Grannen hade skickat med maken denna klase för att vi skulle få ett smakprov på hemodlade vindruvor.

Vi har själva försökt oss på att bli vindruvsodlare tyvärr med mycket klent resultat. Det vill sig inte riktigt, antagligen gör vi något fel trots att vi följer konstens alla regler.

Då är det enklare att korka upp en flaska med flytande druvor. Men, kom jag att tänka, hur mycket gift innehåller ett glas vin.
Jag kikade in på Livsmedelsverkets hemsida som har i sin vinjett: "Alla känner matglädje och mår bra av maten."

Det blev en beklämmande läsning. Inte nog med att i drygt hälften av alla prover på vin som hade tagits fanns det rester av bekämpningsmedel, dock i låga doser. Butiker har även dragit tillbaka hamburgare för det fanns en överhängande risk att drabbas av salmonella om vi tuggar i oss av den.
Gojibär från Kina innehöll minst tolv restsubstanser, visserligen under gränsvärdet, men ändå.
Nu är just gojibär inga större problem för mig eftersom jag aldrig köper och äter dessa bär. Inte hamburgare heller för köttfärs hör inte till min favoritföda.
Vin dricker jag också ytterst sällan så någon oro över gifter där behöver inte förmörka mitt leverne. Den dosen ska jag väl klara av kan tyckas.

Barnmat på burk är däremot ett säkert kort. Kanske inte så festligt till fredagsmys men garanterat giftfritt,

Dottern och hennes familj satt och åt middag. Plötsligt låg det en larv på tallriken. Den hade bosatt sig i en sockerärta och familjens aptit försvann.
Nu kunde de ha dragit nytta av larven. Vänt sig till tidningen och fått både sig och larven avfotograferad samt gett läsarna en medäcklande upplevelse. För att dra det hela ytterligare ett steg, kanske de hade kunna fått ersättning från sockerärtsförsäljaren. Ett helt års förbrukning av ärtor.
Men de tog det med ro trots en stunds aptitnedgång. Garanterat fritt från bekämpningsmedel, de delade helt förnöjt det konstaterandet.

Att köpa svenskt kött och ekologiskt odlat är en bra försäkring mot både det ena och det andra. Så kan man även tänka som maken om det skulle råka slinka med ett och annat litet kryp. "Det är mat det också" är hans talesätt.
Brukar jag försöka intala mig när jag energiskt petar bort de vita maskarna ur nyplockade hallon......