Summa sidvisningar

måndag 10 januari 2022

Ett skott i ryggen och ett givande möte


 Vi är inbäddade i ett snötäcke. Precis så som det var förr under vintertiden. Då, när samtliga medborgare var rustade med lovikkavantar, pälsmössor, varmfodrade kängor och vinterdäck. När tågen gick trots rikligt med snö och kyla och folk anpassade trafiken utefter rådande väglag. Nu för tiden är kaoset ett faktum då det faller runt 1 dm nysnö. Samhället lamslås, tågen ställs in och bilister krockar eller kör i diket på grund av ovanan att köra i vinterväglag.

Under den mycket tidiga lördagsmorgonen beväpnade vi oss med snöskovlar, maken och jag. Trädgårdskunderna behövde ha sina trädgårdsgångar skottade. Vissa före klockan 8.00 för då kommer hemtjänsten. Då ska metrarna mellan bil  och ytterdörr vara snöfria. Ty så står det i avtalen mellan behövande och kommunen. 
Trädgårdsfirman överhuvud hade drabbats av ett kraftigt ryggskott och var oförmögen att utföra några som helst sysslor. Därav fick vi drängar kliva upp i ottan om det skulle bli någon snö skottad.

Det är vid sådana här tillfällen då ett ryggskott åsamkar förutom smärta också begränsad rörlighet som jag är ytterst tacksam att bo på en ort där det råder omtanke och sammanhållning bland oss boende. Det pågående ryggskottet eskalerade och smärttröskelns acceptens var blev långt överskriden. På Trettonaftonens kväll var läget förtvivlat. För att vara vår son behjälplig skickade jag ett sms till Mia, den massör här i Skärblacka som jag brukar anlita vid behov. 
Som sig bör bad jag inledningsvis om ursäkt över att jag störde henne så sent på kvällen. Sms är bra, de går att ignorera eller besvara helt enligt egen bestämmanderätt. Mia svarade omgående. Hon hade tyvärr inga möjligheter att vara behjälplig men om jag bara kunde dröja ett litet tag skulle hon återkomma.

Efter ytterligare tjugo minuters väntan kom ett sms från Mia. ”Ring Tobbe, jag har pratat med honom och han hjälper er son. Han är också verksam i Skärblacka. Du kan ringa nu”.
Då var klockan över 21.00. På Trettondagsafton. Det kändes aningen påträngande att ringa så jag skickade denne Tobbe ett sms. Åter igen inledningsvis med ett ”ursäkta att jag stör, svara bara om du har känner för det”. 
Klockan 21.45 svarade han. ”Kan er son komma i morgon kl. 11.00 tror du”? 
På Trettondagen som är en röd dag, när allt annat var stängt ställde denna massör upp efter det att massör Mia kontaktat honom. Vilket team, vilken omsorg, vilken glädje som låg bakom att få hjälpa en nödställd! 

Sonen kände sig nöjd i dubbel bemärkelse när han var färdigbehandlad. Ryggen gjorde inte längre lika ont och massören hade beställt en omgång skötsel av sin och sin frus trädgård när vintern givit vika och gett plats åt vårens spirande grönska. Två professioner som möttes på grund av ett ryggskott och som tack vare det kan köpa varandras tjänster utifrån de behov som finns.