Summa sidvisningar

torsdag 13 november 2014

Det styrande ljuset och Lucifer



November månad. Vad jag avskyr denna månad. Mörk och rå. Även om våra rosor envist fortsätter att blomma och magnolian är full av knopp så är det ändå november. Aldrig verkar den ta slut heller, den falska månaden som lurar våra växter att strunta i sin vinterdvala. Tiden är ur led verkar det som.

I denna dystra mörkermånad blev dagens journalistiska arbete en fullträff. Klockan nio i morse stod jag utanför dörren till en av stadens största lampaffär. Jag blev glad i hela kroppen när jag kom in och såg alla adventsljusstakar, stjärnor men även häftiga lampor som inte har ett dugg med advent och jul att göra. Lampor som är gångbara året om.

Hela affären strålade av ljus i olika nyanser. Kanske en perfekt arbetsmiljö för den som lider av årstidsbunden depression. En slags ljusterapi på arbetstid, betald i form av lön dessutom. Förstår varför den butiksansvariga som jag skulle intervjua var så glad hela tiden. Måste bero på hennes arbetsplats som badade i ljus från morgonöppning till kvällsstängning.

Det finns dock ingen ljuskälla som kan ersätta dagsljuset. Men bra belysning kan påverka våra hormoner i positiv riktning. Felaktig belysning har däremot en motsatt verkan. Vi blir ledsna och deppiga. Ont i huvudet kan vi också få.
Ljuset styr oss men vi kan vara med och påverka åt vilket håll vi blir styrda. Oftast i alla fall. Om vi inte har någon så kraftig psykisk åkomma att det kvittar om vi sitter i mörker eller ljus. Då får vi ta till andra metoder för att bli harmoniska, terapisoffan till exempel.

Det latinska ordet för ljusbärare eller ljusbringare är Lucifer. Inte ofta vi tänker på det. Att just Lucifer skulle ha varit en ängel som stod Gud närmast. Den stjärna i Guds himmel som alstrade det starkaste skenet av alla stjärnor.

Ljusbäraren som gjorde uppror mot Gud när människan skapades. Om vi inte så ofta tänker på Lucifer med ljuset så talar vi ofta om honom. Fast vi kallar honom vid ett annat namn.

Händer att även jag då och då talar om honom. Vid speciella tillfällen. När adrenalinet av någon anledning runnit till lite extra.

När jag gick från stadens största lampaffär hade jag en påste i handen. Två nya fina adventsstjärnor fick följa med hem. Det ska bli trevligt att få sätta upp dem i vårt fönster. Ljust och fint kommer det att bli.

Bakade förresten lussekatter igår. Och mjuk pepparkaka. Förberedelserna inför den stora födelsedagen har börjat.