måndag 20 juni 2016

En doft av smultron och löss i håret


Nu blommar vår smultronschersmin. Doften av smultron letar sig in i min skrivarbod och jag önskar att jag på något sätt kunde konservera både blommor och doft för att i vintertid lätta på locket och föras tillbaka till idag.

Hörde att det snöade i Kiruna i torsdags. Lagom till skolbarnens sommarlov. Vita gräsmattor där björkarnas gröna blad bryter av i stark kontrast mot det vita. Jag tackar mina föräldrar för att de inte hittade på att bosätta sig i Norrbotten när jag blev påtänkt. Då hade jag väl bott där än och gått huttrande omkring i sommarsnödrivorna. Men de infödda barnen i Kiruna tycktes ta saken med ro och byggde snögubbar på självaste skolavslutningsdagen. Det är ruter i vissa, det må jag då säga.

Själv strosar jag omkring i vår trädgård iförd shorts och linne, sticker in näsan in smultronschersminen. Drar in smultrondoften och njuter av solen och värmen. Svalkar mig med ett glas kall fläderchampagne som nu blivit klar och är tappad på flaskor. Tar en klunk och små bubblor spritter i munnen. Det smakar sommar.

Tre dagar till och sedan är det midsommarafton. Då är det ett måste att sitta ute och äta, oavsett var kvicksilvret befinner sig på utomhustermometern. Alkoholen flödar då Systembolagen säljer omkring 13 miljoner liter alkohol under midsommarveckan.
På  midsommardagen bör den som orkar ta sig ur bädden rulla sig naken i daggen för att bibehålla hälsan under vintern.
När det i mars börjar våras och solens strålar bildar dagsmeja då föds det nya medborgare som kommit till när det endast återstår sillspad i glasburkarna och nubbeglasen är tömda.

Så var det också det där med midsommarstången. En fallossymbol hävdar vissa medan andra ser det historiska bakom den lövade stången där ursprunget mer lutar åt ett kristet kors.
Hur det än är med den saken så ska det dansas och skuttas i ring runt stången som dekorerats med blommor och blad. Svettiga händer som håller i varandra. Kända eller okända händer kvittar lika, bara greppet är stadigt och humöret på topp. Inte många ägnar Johannes döparens födelsedag en tanke när små grodorna är i farten.

Den flicka som under tystnad tänker plocka sju sorters blommor och lägga under huvudkudden bör betänka att det är ett förfärligt lusår i år och beväpna sig med en flaska lusbekämpningsmedel för att inte vakna med löss i håret istället för en friare utanför dörren.

När festligheterna är över vänder det och nätterna blir mörkare och längre. Det är en av fler anledningar till att jag inte tycker om midsommarafton. Att mörkret därefter kommer allt närmare och närmare.
Men än så länge kan jag lukta på vår smultronschersmin, äta jordgubbar direkt från landet och i morgon gräver vi upp vårt första kok färskpotatis. Det om något kallar jag för sommarlycka i midsommartid.