fredag 1 juli 2016

Oro, glädje, nya skor och en Solgunga


Kampen mot inkräktare i vår trädgård fortsätter i oförminskad styrka. Denna gång ska våra röda vinbär räddas från att bli plockade från vår buske. Ett bärnät har inhandlats och träts över vinbärsbusken så det finns goda förhoppningar om röd vinbärssylt under nästkommande vecka.
Det är inte alltid så enkelt att vara en odlare. Varken storodlare eller på hobbynivå. Det är mycket som ska klaffa, lagom av allt är receptet på en lyckad skörd.

Dottern är nu rustad inför morgondagen. Nya gummistövlar är köpta och i egenskap av mamma har jag varnat, förmanad och gett goda råd. Bråvallafestivalen. Vad mer behöver jag orda i saken.

Mammor ängslas även då barnen vuxit upp. Så också min mamma. Hon ängslas över mitt välmående, att jag har för mycket att göra, att jag ska köra av vägen då jag är ute på mina frilansuppdrag, att jag tycker det är besvärande att ta hand om henne och vara henne behjälplig i det mesta.
Idag blev jag rörd över mammas omsorg då jag levererade den dagliga matlådan med rester från makens och min middagsmat. Jag i min tur ängslas över att mamma inte äter ordentligt. Därav tillagas det lite extra i vårt kök och packas i lådor som hon ger tillbaka till mig när de är tomma.

Jag klev in i hallen och mamma stod beredd med en tidning som hon slagit upp på sidan 29. Bilden föreställde en mycket fin och mycket dyr solstol i canvastyg med fräsigt mönster designat av konstnären Nadja Wedin.
Jag vill att du köper solstolen till dig som en gåva från mig, sa mamma.
Den är så dyr, det kan jag verkligen inte ta emot!
Jo, sa mamma och nu darrade hennes röst. Jag vill att du ska ha den för dör jag ska du sitta i den fina stolen och känna som om du sitter i min famn även om jag är borta.

Bara tanken. Att sitta i stolen som mamma gett till mig och tänka på de här åren vi haft tillsammans den dag jag inte längre har någon mamma. Sortera bland minnen och lägga alla minnen som är fina i en hög bredvid mig och solstolen. Plocka bland minnena och glädjas över det som varit bra.

Njut av sommaren i en Solgunga, löd rubriken på sidan 29 i tidningen. Än är sommaren inte slut och jag har nu beställt solstolen. När den kommer ska jag fälla upp den och min mamma ska få provsitta i den först av alla. Då ska hon få en burk hemkokt rödvinbärssylt som hon kan ställa i kylskåpet bredvid burken med hemkokt jordgubbssylt som hon fick av mig idag när jag överlämnade matlåda.

Nyss fick jag ett sms från dottern. Tack för idag. Vad skulle jag göra utan dig, gå barfota?
När vi ändå var igång med att köpa stövlar gav jag smakråd om ett par nya skor passande att bära till hennes prästkläder. Att handla skor med dottern är ett projekt och kan liknas med ett mirakel när skorna passar hennes nätta fötter. Nu är hon rustad och jag behöver inte oroa mig över det.

Mammor äger även om mammor ängslas över sina små barn, vuxna barn och medelålders barn.