Summa sidvisningar

fredag 7 mars 2014

Paddan och grannens katt


I somras när vårt barnbarn var hos oss på besök var hon ensam ute i trädgården. Plötsligt gav flickan upp ett tjut och ropade med hjärtskärande röst på sin morfar. Vi rusade ut och under de få minuter det tog oss att passera ytterdörren målade vi i vårt inre upp det värsta scenario vi kunde komma på, att barnet var allvarligt skadad på något vis.
Jäntan var helskinnad men en stor padda hade i sakta mak passerat framför hennes fötter, vilket satte skräck i barnet. Hennes pappa kom fram först och med fasa målad i ögonen klamrade hon sig fast med sina sista utmattade krafter kring hans hals. Medan paddan obekymrad över uppståndelsen fortsatte sin färd för att finna svalka under vår friggebod. Jag hann dock med att ta en bild av fridstöraren som barnbarnet brukar titta på med en rysning.

Personligen tycker jag det är trevligt med en levande fauna omkring vårt hus. För närvarande bor det en liten mus i en tuva ljung där hon tillrett sig ett bo. Varje morgon kommer hon fram till fågelbordet och intar sin frukost av utspillda solrosfrön som fåglarna sprätt iväg. Så länge hon håller sig till uteplatsen får hon gärna vara kvar, hon stör ingen, inte ens grannens katt Gismo verkar vilja göra slut på hennes livsdagar. Han är för övrigt mest intresserad av makens nyinskaffade grävmaskin, varje dag hoppar han upp på maskinen och undersöker noggrant varje detalj han kommer åt.

Förra året köpte jag en fladdermusholk till maken i present. Vi brukar sitta om sensommarkvällarna och se dessa trevliga flygare sväva över sjön för att sluka insekter som intet ont anande håller sig över vattenbrynet.
Min tanke var att holken skulle fyllas av små läderlappar men de var av en annan åsikt eller så var de nöjda med den bostad de redan hade. I vinter har maken tagit ner några träd så hoppet finns att holken ska få hyresgäster nu när de har bättre inflygningsmöjligheter.

I Sverige har vi 19 arter av fladdermöss som är ett av de äldsta djuren i världen och utgör inte mindre än
25 % av våra däggdjursarter och är en viktig djurgrupp rent ekologiskt. De håller efter skadeinsekter i våra trädgårdar så de är både till nytta och nöje.

Enligt lag är det förbjudet att döda, fånga eller handgripligen flytta fladdermöss och vandalisera deras hem. I mitt tycke en mycket bra lag för vi är allt för snabba att ta egna beslut omkring sådant vi tycker är obehagligt. För många gillar inte fladdermöss av någon anledning som jag inte riktigt kan förstå. De är fridsamma djur som inte bits i onödan eller ställer till oreda. Fladdermusbajs i allt för stora kvantiteter kan förstås ge bekymmer om de haft tillfälle att bosätta sig på någons vind men den liknar spillningen av möss och torkar väldigt snabbt och lär även vara luktfri. Något jag låter vara osagt för det har jag ingen kunskap om.

Det enda djur jag tycker genuint illa om är mördarsnigeln, den finns också i vår trädgård. I mängder, bör tilläggas. Där har jag inga moraliska skrupler omkring dödandet av dessa odjur. Jag har köpt ett mordvapen som jag flitigt använde under förra sommaren, nu är det dags att slipa upp den vassa klingan för snart är den här, snigelplågan!