Summa sidvisningar

onsdag 24 december 2014

Ett ensamt kafébesök och en prickig kopp



Mellan två tidningsjobb slank jag in på Bagarstugan och köpte en kopp latte. På bordet stod en ljushållare i glas men värmeljuset var inte tänt.
Längre in i lokalen satt två kvinnor, drack sitt kaffe ur likadana koppar som min. Småpratade och skrattade till mellan orden.
Jag satt ensam vid mitt bord men det störde mig inte. Det var bara en kort stunds ensamhet, tillfällig, för hemma finns alltid min make som väntar på mig.

Idag är många ensamma där ute i julaftonen. Människor som inte vet vart de ska ta vägen. Ska de få stanna eller bli utvisade? Andra som packar ihop sina solkiga skydd och lämnar det tillfälliga natthärbärget för att återkomma när julaftonen är slut, eller leta upp någon annan plats där de kan sluta ögonen för några mörka timmars vila.

"Juletid, stilla ro och frid......

Idag finns det barn som är ledsna. Sittande i högen av skrynkligt julpapper. Det finns pappor som slår mammor men även mammor som slår pappor. Det finns föräldrar som inte minns hur julaftonen slutade och mitt i allt sitter barnen i de tragiska resterna av det som skulle bli en glädjens dag.
Det finns barn som kastas mellan föräldrarna efter ett utstakat julschema. Som aldrig får fira en hel jul i lugn och ro.

.....och på himlen en stjärna så blid......

Idag finns det de som sörjer. Saknar och längtar. Ensamma som tänker på den tid då familjen var samlad. Tankar som möts under stjärnan där uppe i himlen och vid mötet exploderar tankarna av hat och ilska. Tankar som är fyllda av sorg och ensamhet.

....det klingar av klockor och människor ler.... 

Idag finns det de som sitter nära och ser hur livet avslutas. "Det var på julafton" säger de till varandra de nästkommande julaftnarna. Det finns även människor som inte orkar längre. Som lämnar frågor utan svar efter sig.

.....en tid då vi tror på det goda vi ser."

Vi ser varandra genom det sociala medier. Julgranar, julskinka, glögg och pepparkaka. Leende bilder där lyckan strålar i kapp med julgransljusen. Vi försöker allt vi förmår att visa hur bra vi har det på självaste julafton. Vi tror på varandra genom bilderna. Vi tror på gemenskapen runt dukade julbord. Vi tror på att lyckan bor bakom julgardiner och upplysta fönster. Vi tror på att vi alla har råd med dyra julklappar utan att behöva ta lån som aldrig tar slut. För det är det vi vill förmedla till varandra.

God Jul!