onsdag 8 mars 2017

Rosa mössor och en politiker på vift


Internationella kvinnodagen och Byggnads styrelse som endast består av män spökar ut sig i rosa huvudbonader modell"pussy hats" och visar därmed solidaritet med kvinnor.
Bra gubbar, kämpa på för kvinnans rättigheter och jämställdhet! Det skapar säkert luckor i mansdominerade styrelser där kvinnor kan klämmas in.

Själv har jag firat kvinnodagen med att fotografera tåg och Anna Kinberg Batra. Tvära kast mellan given. Inget utesluter det andra.

Tåget stod stilla vid perrongen, Anna Kinberg Batra åkte polisbil kors och tvärs bland Norrköpings gator.
Jag hängde på, stundom körandes mot rött, stundom studsade bilens bakhjul upp på trottoarkanter men i det stora hela gick färden ganska bra.Varken polisbilarna eller Kinberg Batras livvakter tog hänsyn till en efterföljande frilandande reporter så det gällde att hålla tempo. Jag hade dessutom Norrköpings Tidningar i passagerarsätet. På kollegialt vis erbjöd jag honom att hänga med mig då det uppenbarades för honom att vi skulle ut och åka bil. Min kollega på dagspressen kom vandrande till fots och jag föreslog därför med mitt ödmjuka hjärta att han skulle stiga in i min bil.
Han hejade på Degerfors i fotboll, berättade han under färden. Samt att han gärna fotograferade med klent resultat. Jag bjöd in honom till min fotoutställning. Det gäller att hålla sig väl med alla.

Då tiden för presskonferensen passerat och vi fortfarande körde efter polisbilarna blev reportern från NT hungrig. När vi slog stopp i Hageby förslog jag en varmkorv men ingen nappade på förslaget. Varken Kinberg Batra, livvakterna eller från övrigt medialt håll. Förutom reportern från NT. Jag såg att snålvattnet började sippra ner i skägget. Någon korv blev det dock inte.
Han kallade hela arrangemanget för cirkus. Rådgjorde med mig om jag tyckte att han skulle skriva det. Att det hela var en cirkus. Jag svarade att det fick han bedöma helt på egen hand.

Nu står jag i beredskap inför nästa uppdrag. Att hämta småtvillingarna och deras storasyster på deras respektive förskolor. Deras kusiner har jag redan kört dit de skulle på morgonkvisten. Nu tar nästa gäng vid.
I Norrköping fortsätter Kinberg Batra sin irrfärd. Helt utan min inblandning. Jag har fått det jag vill ha från henne. Både i bild och ord. Under morgondagens förmiddag ska jag bearbeta materialet.
Hon var vän och mild. Svarade klart och tydligt på frågorna som ställdes.
Jag blev inviterad till lunch och det hade varit trevligt men mitt späckade schema tillåter inga utsvävningar. Inte ens om lunchen delas med Kinberg Batra.