Summa sidvisningar

måndag 17 mars 2014

Trådlöst nätverk och försvunna signaler



Ständigt slussas vi in i teknikens framsteg, har vi ett trådlöst nätverk kan vi ansluta oss till det mesta. Ladda ner appar i smarta telefoner, datorer och surfplattor och så kan vi sitta på våra rövar i princip vart som helst i världen och håll koll på vad som händer där hemma. Om elförbrukningen sköter sig som den ska och inte skenar i höjden, släcka och tända mysbelysningen så hemfridstörare med kofot och dyrk inte tror att vi är bortresta och passar på att bära ut allt bohag under tiden.
Vintertid kan vi ligga och gona oss under täcket medan vi sticker ut handen så pass mycket att vi når mobiltelefonen för att med ett enkelt tryck sätta fart på kupé -och motorvärmare så bilen är isfri när vi ska fara iväg till jobbet. Frukosten får vi dock tillreda manuellt, än så länge i alla fall. Men det kommer snart en smart app för för det momentet också gissar jag. Vore trist för min make i så fall för jag tror att han gillar att dona i köket under morgontimmarna eftersom han alltid är uppe före mig och varje morgon kokar ägg, kaffe och te, dukar fram på köksborden, tänder ljus och kallar mig till bords.

Har vi appen swish i mobilen kan vi enkelt och lätt swisha pengar till varandra. fram och tillbaka, enkelt och smart, tryggt och säkert, utan fördröjning dessutom. Det enda som krävs är att båda har swish och att det finns pengar på kontot.

8 mars kl. 02.30 försvann MH370, en Boeing 777-200 med 239 människor ombord. Spårlöst borta och det spekuleras vilt. MH370 kallas nu för "spökplanet" och förmodades ha störtat i det stora havet. Någon ombord tros ha slagit av transpondrarna i exakt rätt ögonblick för att ha möjlighet att försvinna ut i tomma intet. Två dussin fartyg och 34 flygplan har förgäves letat, dag efter dag, timma efter timma.

Anhöriga lever i ovisshet, rädsla och sorg. Att mista en nära anhörig, släkting, arbetskamrat eller vän är outhärdligt. Ännu outhärdligare blir det om man inte vet vart personen befinner sig, om han eller hon är i livet eller inte. Vi kan ana hur det känns men aldrig förstå om vi inte själva upplevt det.

Vad tänkte passagerarna i MH370? Satt de där och tittade ut över det böljande molntäcket under dem, i en lugn förvissning om att snart höra rösten som manar till att fälla upp bord, stolsryggar och sätta bältet på plats runt magen eller märkte de ganska omgående att något var väldigt fel. Hur agerade kabinpersonalen, klarade de av att lugna, trösta och ge förhoppningar att det hela skulle reda ut sig?
Tanken är outhärdlig!

Den senaste bulletinen som nått alla som undrar och oroas är att planet kapats och har landat någonstans dolt från satelitsignaler och radarsystem för att användas i en terrorhandling. Anhörigas ängslan stegras i takt med nya rapporter och spekulationer.

Hur kan detta vara möjligt i en tid då det finns teknik till precis allt? Hur kan ett helt flygplan bara försvinna utan att lämna några som helst spår efter sig? I en tid då vi kan tanka ner sändare i mobilen så vi ser vart vår äkta hälft, barn eller hund befinner sig. Bevaka varje steg och rörelse via gps.

Men att hitta ett flygplan, ja det är helt omöjligt i denna era av teknik som aldrig verkar avstanna.