Summa sidvisningar

måndag 21 januari 2019

Glada gubbar och fnasigt skinn


I morse undrade maken vad dagen skulle föra med sig för trevligheter. Jag svarade att inget speciellt var inplanerat, att det nog skulle bli en lugn och stillsam dag.
Strax därpå ringde telefonen. Därmed blev dagens första åtagande inskrivet i agendan.

"Får vi inte hjälp snart mister vi alla förståndet". Dottern lät uppgiven och uppriven. Kan lätt bli så efter tre sömnlösa nätter.
Vårt barnbarn med brutet ben var ledsen, trött och hotade att hugga av sig sitt gipsade ben. Det kliade och gjorde ont. Så till den milda grad att nattsömnen blev förstörd.
Tack och lov! Ortopeden ordnade en akuttid. Jag fick genast rycka ut som sjuktransportör.

I samma gipsrum som barnbarnet låg en trevlig ung man på en brits. Vid en otäck trafikolycka han varit med om bröt han foten på flera ställen. Nu skulle gipset bytas för fjärde gången. Han bidrog till en glättig stämning och visade oss bilder som han hade i telefonen på ett av sina gips. Ett riktigt snyggt gips med glada snögubbar som motiv.
Vi följde med stor spänning hur hans fot befriades av två gipstekniker som jag befarade skulle klippa varandra i fingrarna.

När det blev barnbarnets tur utrustades hon med hörselkåpor för att undvika skador på hörseln när den lilla elektriska sågen jobbade sig genom gipset. När benet kom i dager visade det sig att det bildats blåsor vilka gett upphov till smärta och klåda.
En läkare tillkallades. Utrustad med en grov nål. Barnbarnet bleknade. Läkaren garanterade en smärtfri behandling. Jag uppmanade honom att först sticka nålen i sig själv för att bevisa att det var helt smärtfritt innan han gav sig på mitt barnbarn. Läkaren skrattade nervöst och stack sedan nålen i de vätskefyllda blåsorna. Samtidigt frågade han sin patient om det hade gått bra att åka sidor i backe.
"Det gick bra ända till dess jag bröt benet"!

Ett blommigt gips är utbytt mot ett lila. Nu för tiden får patienten själv välja färg och mönster. Vilket inte är det lättaste då det finns så många valmöjligheter.
Nu hoppas jag att vårt barnbarn och hennes mamma får sova riktigt gott i natt. Samt att det inte bildas några nya blåsor under gipset som kliar och gör ont. Om allt går bra med läkningen av det spiralformade benbrottet tas gipset bort om fem till sex veckor. Då har jag lovat barnbarnet en spabehandling som avslutas med insmörjning av väldoftande krämer. Det kan behövas.