Summa sidvisningar

lördag 29 juni 2019

En hutlös gurka och njutningen av nercabbat


Maken frågade om jag ville uppliva ett gammalt minne. Självklart. Så han körde oss till ett café som vi för många år sedan besökte ganska ofta.
Han köpte ett lyxwienerbröd, jag en saltängsbulle.

Vid ett bord satt ett gäng pensionerade herrar. Det var tydligt, herrarna avnjöt en gemensamhetsfika minst en gång i veckan. Nu var det säsongsavslutning, de skulle ta sommarlov.
Det var inte svårt att tjuvlyssna på herrarna, de talade högt, tydligt och bullrande. Två samtalsämnen avhandlades. Vegetarisk kost och den dyrbara kostnaden ett köp av gurka medför. Båda ämnen föranledde ilska och riktad kritik. Mot Morgonteve som tvingar på tittarna vegetarisk kost och hutlösa gurkodlare som skor sig på gruppen pensionärer.

"12 kronor för en gurkjävel"! "Ja, ja, det är inte klokt. Grönt skal och vatten. Vem har råd med gurka"?
Jag ville blanda mig i samtalet. Komma med ett exempel. En småskalig odlare som har en area på ca 300 m2 skördar omkring 25 kg per m2 vilket anses vara en normalskörd. Men det krävs en hel del innan gurkan är klar. Jag ville säga till herrarna att det måste till förberedelse innan det är dags för plantering. Som ofta sker av egna uppdrivna plantor. Plantorna ska beskäras, ha daglig tillsyn och vattnas. Kalla växthus ger dåliga resultat, därför bör gurkodlaren införskaffa bränsle så som till exempel flis eller pellets. Det måste även till elförsörjning, gödsel och olika former av bekämpningsmedel. Som biologisk bekämpning med såpa. Om gurkodlaren satsar ekologiskt. Växthus och värmepanna kräver underhåll och ibland bör gurkorna genomgå analyser som gurkodlaren bekostar ur egen kassa.
Inget skötes av sig själv. Gurkodlaren måste utföra arbetet på egen hand om det ska bli något av det hela.När så gurkorna är klara, emballerade och sålda kan gurkodlaren räkna med en försäljningsintäkt som går tillbaka in i kassan på cirka 12 kronor och 67 öre per kilo gurka.

Jag sa inget. Tuggade på min saltängsbulle och slickade sockret från fingrarna. Herrarna lugnade ner sig en smula. En av dem skulle till polisen och hämta ut sitt nya pass. Han och frugan hade köpt en resa till Thailand. Ryggdunkningar, trevlig resa och ha en härlig sommar.
Gänget gick ut till sina bilar. Vi tittade när de drog iväg. Det grå håret på en av fikadeltagarna fladdrade lite av vinddraget som uppstår när man kör Mercedes utan tak. De andra fick nöja sig med att hissa ner sidorutorna på sina blänkande Audibilar.

12 kronor för en gurkjävel!