Summa sidvisningar

måndag 20 augusti 2018

Paltkoma och kärlekshormon


Det hör inte till vanligheterna att ett läkarbesök slutar med en lunch där läkaren står för notan. I alla fall har jag aldrig tidigare varit med om den upplevelsen förrän idag. Den angenäma lunchen på en av Norrköpings bästa lunchrestaurang var ingen invit från något håll. Även om kyparens leende speglade på något annat då läkaren frågade om vi kunde få sitta i en avskild vrå.
Jag skyndade mig att poängtera, det hela var ren arbetslunch, inget annat!

Det läkarbesök jag gjorde för någon månad sedan var snabbt avklarat. Därmed fick läkaren och jag tid över för småprat. Vilket i sin tur föranledde en lunch där läkaren av mig skulle bli intervjuad gällande sitt jobb.
Jag ser ofta potentialen hos människor att öppna upp sig publikt. Oavsett skrå. Det finns alltid något att berätta som kan intressera andra.

Under samtalets gång visade det sig att läkaren förutom sitt yrke grottat in sig i ämnet sömn.
"Från sömnlös till utsövd" är titeln på den bok han skrivit. Den som kommer över boken kan anses den som sömnens egen Bibel, sprängfylld med goda råd. Sömnproblem kan till exempel botas med Pavlovs princip. Denne ryske fysiolog studerade hundars matsmältning utefter hundars inlärda reaktioner. Reaktioner som förknippas med vissa företeelser. Samma sak gäller oss människor, vi kan förknippa våra sovrum med söm eller sömnlöshet. Det gäller bara lära sig bryta mönstret, förkunnade läkaren mellan tuggorna av fisk.

Jag passade på att få en gratis konsultation gällande min egen sömn. Den är förvisso utmärkt god men ibland händer det att jag inte kan komma till ro. Jag ville lära mig ett knep inför eventuellt kommande sömnlöshet. Speciellt då månen är full. Då rubbas min goda sömn.
"Be din man stryka dig över ryggen. Då frigörs mängder med oxytocin i kroppen", löd rådet.

Jag har läst att fysisk närhet är en bristvara hos människor i västvärlden. De som inte ingår i en kärleksrelation utan enbart är vänner rör aldrig vid varandra förutom vid den där kramen vi ger varandra vid möte och avsked. Däremot rör kamrater bosatta i Puerto Rico varandra så ofta som 180 gånger då de träffas.
Kan hända beror vår svenska stelhet på brist av kroppsberöring. Det är kanske dags att öppna upp och börja ta mer på varandra för ett mjukare och snällare samhälle. Låta kärlekshormonet flöda genom en varm och vänskaplig beröring.