Summa sidvisningar

söndag 27 oktober 2013

Varmkorv och spännande mat


Det är inte så ofta som jag köper korv i en korvkiosk men ibland händer det. Förra veckan kändes det som en grillad skulle smaka gott och med maken på släptåg ställde vi oss framför korvluckan för att göra vår beställning.
Korvmannen gjorde sig beredd och vi sa unisont att vi ville ha var sin grillad.
" Chili Choritzo, Choritso Pimento De la Vera, Choritzo Puchero , Longanzia Fresca eller Chipolata?"
Vi stirrade på honom och frågade om han inte hade grillad korv. Helt vanlig grillad med bröd. Det hade han och vi fick själva sprutta på senap, vanlig eller extrastark.

Grillad mosbricka med räksallad och dill, grillad special eller en kokt med bröd, jag tror att det hör till forna tiders beställning, nu måste man klara av krångliga ord för att få sig en varmkorv.

I fredags var vi till Valdemarsvik på en festlig kväll  både i kyrkan och församlingshemmet. En kväll för Världens barn och där serverades det omkring 20 olika sorters maträtter. Asylsökande från olika länder hade lagat all mat och det var både gott och spännande. Lammgryta från Kongo, dolma från Armenien, olika sorters bröd och sallader, såser och grönsaker. Det var lätt att fylla tallriken med råge. Så den extremt starka såsen. Tårar och snor rann medan munnen brann. Eftersläckningen skedde med rika mängder yoghurt och huden runt läpparna antog en illröd nyans.

Kvällen bjöd inte bara på mat utan även ett möte med olika kulturer. Med ett och samma mål, att stötta barn ute i världen som har det svårt och som lider nöd. Hela församlingshemmet fylldes till sista plats, människor hade lyft sig från tv-soffan och fredagsmyset för att samlas, umgås och ha trevligt.
När kvällen var slut och magarna fulla lämnade vi en stor disk men även en stor summa insamlade pengar som oavkortat gick till Världens barn.

En mycket fin och lyckad kväll i alla bemärkelser.