Summa sidvisningar

måndag 16 september 2013

En spricka i muren



Thompson´s Tätningsmassa är ett undermedel för att laga sprickor och småskador i betong och murverk.Säkert ett riktigt dyrt preparat men reklamen lovar att en enda applicering räcker, den innehåller mineralfibrer och är extremt tänjbar. Ja den kan till och med appliceras under vatten eller om det regnar.

Om man ska mura en stadig mur bör man tillämpa vissa regler. Helst göra en ritning och inte jobba på fri hand. Verktyg och olika tillbehör behövs och rejält med bruk. Det får inte vara för mycket vatten men inte heller för lite när bruket blandas och så måste det armeras för att resultatet ska bli hållbart och säkert.
Det är också viktigt att återfyllningen kring muren är väldränerad och jordarten har en tillräcklig bärighet och inte är tjälskjutande under själva muren. Rörelsefogar är också att rekommendera om muren ska vara riktigt lång och om det är oklarheter runt grundförhållandena bör en expert tillkallas.

Vårt förhållande till varandra är jämförbart med en mur. Alla ingredienser bör finnas med för att undvika krackeleringar och sprickor. Grunden bör vara stabil och armeringen väl utförd. Rörelsefogarna är många gånger en klar fördel om det inte ska uppstå låsningar som i sin tur eskalerar i kvävning.

Tänk om det fanns en mänsklig ritning som vi kunde följa. Slå upp en innehållsförteckning och låta fingret följa rubrikernas svarta text tills man hittar rätt. Så många sprickor som då kunde undvikas.
Men vi är bara människor med människors fel och brister, armeringen går sönder och vi måste kanske kalla på Thompson eller en expert för att laga murens sprickor.

En del sprickor går att dölja med mursleven men murbruket kan vara felblandat och när det torkat så är sprickan synlig igen.
En spricka som lagats på rätt sätt får en livslång hållbarhet och vi blir en erfarenhet rikare.

Idag har jag träffat en kvinna som berättade för mig att hela hennes mur höll på att rasa den dagen då hon och hennes familj var på en efterlängtad semesterresa. Det var annandag jul år 2004.
225 000 människors liv släcktes i en stor flodvåg som svepte över land och som tog med sig allt i sin sanduppblandade framfart.
I många timmar letade familjen efter varandra, förvissade om att de ensamma skulle återvända till ett tomt hem. Kroppar som vändes för att se efter om det var ett älskat ansikte.
Sekunder blev till minuter som blev till timmar innan familjen var återsamlade. Småsår på armar och ben, men återförenade.

Familjens mur lagades och blev stadig och hel. Skarven finns dock kvar som en ständig påminnelse av just den annandagen.

Jag känner en stor tacksamhet över livet!